Wednesday, April 21

hari ke2 sorang pesakit

day 2........

kul 5 pagi dah kena kejut.. nurse letak eye drop.. rasa cam baru terjaga dr mimpi ngeri.. rasa cam tgh bermimpi lagi.. mana taknye.. bermalam kat hospital buat pertama kali.. huhu..
bangun aje.. rsa cam x ok.. memang tak OK.. puas pejam celik, pejam celik.. mata kanan kabur.. pandangan agak blur.. pejam lagi.. lama pastu bukak balik.. still sama gak.. KABUR..!!!!!
aku pandang katil depan.. aku tutup mata kanan.. aku nmpak katil.. aku pejam mata kiri.. aku tak nampak apa2.. yang aku nampak PUTIHHHHHHH...

nurse kata nak test mata.. aku dibawak pegi kat tempat test nombor2 tu.. nurse suh aku duduk.. dia tutup mata kiri aku.. dia suha aku baca nombor..
aku cakap.. "tak nampak.. tak jelas.."
den, dia suh aku ke depan sikit..
"baca nombor dik??"
"tak nampak la kak..."
nurse tarik kerusi dekat dengan papan nombor tu..
aku still x nampak..
makin lama, makin dekat.. pon sama.. aku TAK NAMPAK.. memang x nmpak..
last2 nurse tnya.. "nmpak x cahaya tu?"
"erm, nampak.. warna kuning"
"ok.. normal lagi la tu.."

Ya Allah.... dugaan apa kali nih... pas subuh, aku call mak.. mak kata sabar.. tunggu samapi doc check.. aku tak tahu nak buat apa.. aku terbaring atas katil.. pejam celik, pejam celik.. sama jugak.. pandangan aku kabur..

lebih kurang kul 7 pagi, nurse kata doc panggil.. doc lelaki.. umur dalam 40-an ( pandai aje aku agak sebab nmpak ade uban sket.. ) nma dia azmi.. dr. azmi.. kategori good looking gak la.. muka ade la ala2 iqram dinzly gitu.. tapi dia ni cam serius je.. ops, back to my story...

dr. azmi mintak aku bkk mata kiri.. aduhh. sakit... memang susah sgt nk bukak.. seriously memang sakit giler.. tak tau nak digambarkan cne.. den, dia bagi antibiotik.. sapu kt sekitar kelopak bawah mata.. pastu baru rasa cam ok sket..

Dr. Azmi terangkan yang mata aku ada nanah.. permukaan mata hitam dah dilitupi dengan selaput putih.. dats y pandangan aku kabur.. Ya Allah, takutnya aku dengar...

Balik kt katil, aku rasa kosong.. kt kepala otak aku sama gak cam semalam.. " aku kena operate ke ? " memang takut yang teramat..

lebih kurang kul 8 pagi.. pas breakfast roti dgn air milo tak besh, nurse dtg, "dik, doc nk jmpa lagi"
aku terus pi bilik doc.. de sorg lgi doc nak check aku.. pakar.. perempuan cina.. dr. poh namanya.. pas check, dr. poh pon cakap perkara yang sama.. amik masa nk ok balik cam biasa.. tapi dr. Poh pesan, jaga2 jgn gosok mata.. jgn bagi nanah tu pecah.. kalau nanah tu pecah, u kena operate.. bukan kt sini.. tapi kat hospital sg. buloh..

aku yg mendengar jadi tambah cuak.. dengan semangat yang dah tggl tak seberapa aku gagahkan diri tuk bertnya... aku tanya sama ada mata aku boleh pulih cam biasa atau tak.. erm, dr. Poh kata.. mata aku boleh baik, tapi amik masa.. at least 2 week dalam pengawasan nurse..
dalam otak aku dok berkira2, kalau cmtu, maksudnya aku kena stay lebih kurang 2 mggu kt wad ni.. Ya Allah, mampukah aku hadapi dugaan ni....?????

lebih kurang kul 9 lebih, Dr. Azmi suh ikut dia.. aku igt nak pi bilik tadi.. rupa2nya pegi Jabatan Ophthalmology.. tempat semalam aku diperiksa.. Dr. Azmi kata nak amik gambar..
Aku tengok mata kiri aku clean & clear.. Alhamdulillah xde masalah.. den bile aku tengok mata kanan pulak.. Ya Allah... tak sanggup nak perhatikan lama2.. rsa cam tak percaya yang itu mata aku.. keliling mata hitam penuh dengan selaput putih.. area tengah2 mata, ada 2 spot.. Dr. Azmi kata tu nanah..

sampai tak terkata aku dibuatnya... bahana pakai lens.. aku jadi serik.. aku takut...!!!!!!
sepanjang hari aku just dok terlantar aje.. eye drop ada 2 jenis.. nurse datang drop sejam sekali.. 24 hours.. sakit.. pedih.. Hanya Allah yang tahu...

Bermula saat itu, aku kuatkan semangat.. Ingat pesan sorang kawan, setiap dugaan yang datang, I'Allah ada hikmah, ada kebahagian yang menanti..


next entry...
day 3 bersama pesakit glaukoma...

4 comments:

lilacfla said...

tsk ngerinya. *pakai contact lens jugak.

get well soon keyh!

aminatulmimi ismail said...
This comment has been removed by the author.
aminatulmimi ismail said...

huhu.. linda... sabar tau.. tp dah lama kan linda pakai lens ni... linda sabar tau.. nanti elok la tu... insyaAllah..

rianafatiha said...

lilacfla - kn nk menakutkan tapi just nk share kisah benar.. huhu...

menot - sabar.. lnda mmg penyabar orangnye.. huhu... I'Allah, harap2 kembali pulih seperti sedia kala..