Monday, April 26

ubat minyak

Align Centreday 6

malam sebelum tido, nurse dah x letak eye drop yg biase dorg taruk kat mata aku.. kali ni dorg letak antibiotik.. tiub cam ubat gigi kecik..
nurse tu panggil "ubat minyak"..
bangun je pagi kul 5, mata aku rasa sakit..
sakit..
memang sakit..
blur semacam..
aku jadi sudah hati..
sedih..
yela, semalam aku rasa better lagi dari pagi ni..
aku tanya la kakak nurse tu..
dia kata,

"biasa la dik.. mayb sebab ubat baru tu tak biasa dengan mata lagi.."

aku jadi sudah hati..
Ya Allah, kenapa ni.....????

kakak nurse panggil tuk test mata..
test. test. test.
tengok no, dapat sebut dgn betul.
pelikkan.
sebab aku rasa mata aku
S.A.K.I.T.
B.L.U.R
tapi aku dapat sebut no dengan betul..
alhamdulillah..

pas subuh, aku baca mat'hurat, makin tenang hati aku. kul 7 lebih, doc india datang.. nama dia doc vaani.. doc vaani doc first yang cek aku masa sebelum aku kena masuk wad aritu... pagi ni dia cek mata aku.. katanya

" bagus dik.. sangat baik.."

lagi dia kata

"masa first day tengok mata aku memang sgt teruk.. tapi pagi ni dah semakin ok.."

Aku tanya doc vaani,

"kenapa mata saya sakit, nampak kabur..??"

doc cakap,

"maybe sebabantibiotik yang baru tu jenis minyak.., bile minyak campur dengan air mata, dia akan ada
Italicsatu lapisan. sebab tu kabur.."

syukur.. aku dah x rasa susah hati sangat.. bukan sebab mata aku semakin teruk.. just sebab antibiotik tu aje..

s
epanjang hari.. aku lakukan rutin yang sama.. aktiviti terbaru aku.. kire berapa banyak ambulans yang masuk kat wad kecemasan.. haha..

G.I.LA

tapi tak berjaya pon..



Sunday, April 25

day 5 - mata semakin membaik

day 5 - mata semakin membaik

hari kelima sebagai pesakit cekal di Hospital Besar Permaisuri Bainun. huhu. tengah malam semalam hujan lebat. aku sedar dua tiga kali gak la tgh mlm tadi.. erk, kalo aku tak sedar, mna aku nk tau malam tadi hujan lebatkan.. akeke..

kul 5 aku dah dikejutkan.. pas letak eye drop, kakak nurse nk cek mata. cam biase la.. tengok nombor... cuba la dorg bagi tengok huruf ke gambar ke.. kan best.. asyik2 tengok nombor... adeh... macam2 kn kerenah pesakit.. ni baru aku sorang yang sakit mata.. lom lagi kira kerenah orang yang sakit pinggang ke sakit tangan ke sakit jantung ke sakit tuan ke sakit puan ke... uish.. macam2...

Alhamdulillah..dapat tengok nombor PALING BESAR.. kire ok la tu kan.. better than yesterday... no 5.. Yang lain2 aku nampak samar-samar lagi.. Tapi bile kakak nurse tu bagi guna satu alat lagi, yang de lubang-lubang kecik kat tengah tu ( aku tau tau nama alat tu apa ), aku leh baca no seterusnya... Alhamdulillah... Ya Allah.. syukur.. syukur sangat2....

Kul 6 letak eye drop skali lagi, pastu mandi, solat subuh. Around 7 o'clock aku dah sarapan.. makan roti gardinea keras.. hihi.. alhamdulillah.. kenyang gak tau... pas makan, aku get ready nak jumpa doc encem dgn doc poh yang baek tu.. seperti yang diharapkan, alhamdulillah skali lagi.. doc poh kata,

" good,today much better, ur cornea clear. we just wait until next tuesday, if evrything ok, u can discharge... "

Ya Allah, syukur ALHAMDULILAH....

toing. toing. toing.. saya sangat rasa seronok walaupon lom pulih sepenuhnya.. mata still merah menyala.. membengkak tapi alhamdulillah penglihatan semakin hari semakin ok.. selaput putih tu mula menghilang... at least Allah dah kembalikan penglihatan aku sedikit demi sedikit....

pada mak ayah, aku tak jemu2 mintak tolong doakan. syukur sangat. tme kasih kawan-kawan. doa kalian dimakbulkan Allah.

erm, ingat x cite pasal budak lelaki darjah 2 semalam tu??masa jmpa doc tadi, aku dengan budak lelaki tu tunggu turn yang sama. dat boy nama meor putera... baru darjah 2.. kes semalam tu pasal mata kanan dia tercucuk pensel.. kena berapa jahitan tah.. naseb bek kena tepi mata bukan kat mata hitam tu.. kalo tak.. dah selamat la mata dia.. adeeeeeeeeehhhhh.. kesian lak aku tengok bile dia meraung2 takmo bagi doc poh cek mata dia...

sepanjang hari aku dok dalam wad.. baring.. makan.. solat.. mathurat sebagai teman.. aduhhh... orang sakit memang banyak masa rehat... sampai dah tak larat rasanya nak baring.........

harini fidah datang melawat... syed pon ada... kak ita datang lawat dgn zana... macam berjanji lak dorang.. time waktu melawat petang tu.. ramai pulak yang datang.. cik malik, cik faridah.. mak, ayah, abang, eisha.. acik nora dgn anak2 dia pon de datang sama.. maksu dgn anak2 dia pon ada...

terima kasih semua.....................

Saturday, April 24

mata anugerah berharga..

day 4...

rutin harian berjalan cam biasa... setiap jam dikejut oleh kakak nurse yang baek hati.. time kasih kakak2.. huhu.. tengah2 malam dorg kejut aku, yang aku tau, bukak mata kanan sket, dorg akan titiskan ubat.. padahal, time aku bukak mata tu, tah aku sedar 100% tak tak... huhu..

bangun pagi kul 5 cam biasa.. baru sedar sepenuhnya.. mana taknya.. kena faham sendiri la.. kelas subuh dah stat.. kakak nurse nak test nombor.. dah umur 24 tahun 6 bulan pon nk kena belajar sebut nombor cam budak tadika lagi.. alahai.. sabau aje lah...

pagi ni sama gak cam smlm.. mata still blur.. aku just nmpak tangan saje.. jari jemari kakak nurse yang baek hati tu aku still x nampak.. yup.. tak jelas..

kakak nurse tu kata, "xpe dik.. I'Allah sehari dua nnt ok la tu kot.."
mungkin dia faham hati aku tengah berserabut kot.. dalam keterpaksaan aku balas senyuman kakak nurse tu...

lebih kurang kul 7 pagi, doc Iqram Dinzly da second panggil.. ( huhu.. Dr. Azmi la ) Menurut doc tu, dia kata alhamdulillah, hari ni keadaan aku better than yesterday.. selaput kt sekitar kornea mata tu mula berkurang.. nanah pon mula mengecut.. Alhamdulillah.. syukur syukur teramat...

Balik katil, call mak.. story perkembangan mlm tadi, pagi ni... Mak pon turur sama happy.. yela perkembangan yang dinanti-nantikan... Harap2 ni berterusan..
aku nak sihat.. aku nak sihat...!!!!

Erm, pas makan ubat, mata cam biase.. mula mengantuk.. ops, sebut pasal ubat.. lupa nk gitau.. setiap pagi aku kena telan 12 bijik ubat.. iyer... 12 bijik... seumur hidup aku ni, paling banyak pon telan 4 bijik ubat.. ni 12 bijik.. huhu.. memang aku makan secara berperingkat.. 3 bijik, 3 bijik.. dalam 15-20 minit baru leh abes 12 bijik.. huwaaaaaaaaa.... seksanya rasa... aku dah la memang susah sket bab2 makan ubat nih... iskh............!!! tapi, nak cepat sihat punye pasal, terpaksa la aku telan jugak...

masa aku dah terlena, lebih kurang kul 9 Dr. Poh lak panggil.. dia cek pulak.. apa yang Dr. Poh cakap sama cam Dr. Azmi.. dia kata mata aku dah beransur ok.. Sempat la dia berlawak.. dia kata, " mata lom ok sepenunhnya lagi, tak boleh balik lagi tau.."
Aku syukur sebab selaput tu dah beransur kurang.. takpelah x leh balik pon, yang penting aku nak sihat....!!!

erm, ingat x kat macik sebelah katil yang aku story entry sebelum ni..?? kalo lupa, cek balik... hari ni, macik tu dinasihatkan oleh doc tuk bukak balik mata dia.. pas operation aritu, keadaan mata dia x ok.. air mata x henti2 mengalir.. doc kata sebab ikatan kat salur air mata tu x berapa ketat.. so, doc suggestkn tuk bukak balik mata tu.. kire kalo bukak kali ni bukaan kali ke 3 la... Ya Allah.. aku dengar pon dah ngeri.. dalam masa seminggu nak bukak 3 kali mata tu... iskh2.. ni mata orang la.. bukan mata anak patung....
macik tu cam dah takut.. dia takut jadi lagi teruk.. huhu.. Dr. Poh nasihatkan macik tu bukak, bukan untuk operation tapi tuk ikat salur air mata tu balik.. biar jadi ok..
at last, pas dikaunseling.. macik tu setuju..

Iskh.. aku dengan keadaan mata yang camni pon dah rsa cukup terseksa.. ni pulak macik tu.. kesiannya...

petang tu, ada sorang budak lelaki darjah 2 masuk wad.. kata nurse, dia bertengkar dengan kawan sekelas dia, den kawan dia tercucuk mata dak tu dengan pensel.. Huh, ngeri...!! bile dengar suara dia menangis cukup wat aku kesian... Alahai dik...
Ya Allah, tabahkan lah hati-hati kami....!!!

Time kasih wat mak ayah, adik beradik, kawan2 yang banyak bagi sokongan moral.. ada korang wat linda jadi makin kuat....



Friday, April 23

resah seorang pesakit...

day 3

kul 5 lebih, nurse kejut.. tuk cuci mata.. letak eye drop.. dia kata nak test mata.. nurse suh tutup mata kiri.. dia tnya bpe bilangan jari yang dia tunjuk.. aku cakap.. tak nampak.. tak jelas..
den, dia keluarkan jari lagi..
"berapa dik??"
"tak nampak la kak..."
"ok, sekarang akak tengah buat apa?" nurse tnya..
"akak tengah melambai-lambai"
"ok.. betul la tu.."

aku tatau nak gambarkan perasaan aku camtu.. tah.. aku rasa kosong... yup.. K.O.S.O.N.G......
macam2 hal aku pikir.. last2 aku tertido, sampai nurse kejut kul 6 pagi..

Ya Allah, hari ni sama jugak cam semalam.. masih terasa sesuatu yang baru.. kna kejut setiap satu jam, wat aku rasa tak lena tidur.. pas nurse cuci mata yang penuh dengan taek mata, aku bangun tuk mandi.. masa mandi, aku rasa seolah2 kembali kepada kehidupan berasrama.. ahhhhhhh...!!!!

lepas solat, baring balik.. sedar2 kul 7 Dr. Azmi panggil.. sambil tunggu turn tuk diperiksa, aku sempat borak dengan sorang uncle.. India.. bekas guru.. peramah tul uncle ni.. dia dh 4 hari kt wad tu gak.. baru pas operate 2 hari lepas.. dia pesan suh aku jaga mata.. lama lagi aku nak guna mata.. dia kata dia xpe, dah tua.. tunggu masa aje nak mati.. huhu.. sabar aje la uncle nih...

msa diperiksa, Dr. Azmi cakap, nanah dah mula mengecut sedikit.. Alhamdulillah.. perkembangan yang memberansangkan.. Lagi, doc kata amik masa nak kecut sepenuhnya.. Lepas kecut, nanah tu akn jadi parut.. mata kasar memang x akan nampak kesan parut kt situ..

Alhamdulillah, tenang sikit hati ni.. sikit aje la.. sebab, mata still kabur.. kire cam nak pandang pon, pandangan yang tak berapa jelas.. tak puas nak tengok..

Aku call mak.. inform perkembangan hari ni.. mak kata banyak2 berdoa.. I'Allah.. dalam hati aku kata, "mak, akak dah puas berdoa.. nape Allah x makbulkan doa akak.. nape Allah uji akak camni.. nape Allah pilih akak?? akak x sanggup mak.. "
sampai tahap cmtu aku fikir.. sampai cmtu aku merintih... Astagfirullah, lama tu baru aku tersedar.. baru aku teringat pesan mak, pesan kawan2... sabar bila hadapi ujian Allah...

bermula saat tu, aku ajar diri aku tuk tabah.. jadi Linda yang KUAT.. kuat mental, walaupon lemah fizikal..

alhamdulillah.. sejak hari 1st aku masuk wad.. setiap hari, ada saje yang sudi luangkan masa tuk melawat aku.. kalau tak tengahari, ada yang datang waktu petang..

untuk menunjukkan ketabahan hati seorang perempuan, aku pamerkan kegembiraan tuk setiap yang datang melawat terutama mak ayah.. aku cerita kt dorang apa yang aku tengok aritu, apa yang aku makan.. aku senyum, aku ketawa.. tapi...................... dalam hati ???

kt katil depan aku de sorang nenek tua.. cina.. kaki lumpuh, mata pas operate.. pagi tu, anak perempuan dia datang, nak suh minum, makan roti pon, anak dia tengking2.. alahai kesiannya orang tua tu..

kat katil sebelah aku de sorg macik.. dari sabak bernam.. sakit glaukoma.. kesian dia.. anak 5 orang.. yang sulung baru form 4, bongsu 5 tahun.. macik tu dah sakit sejak 3 tahun lepas.. dia pon pas operate smlm.. anak dia kata, mata mak dia semakin hari, semakin kabur.. sebabkan risau kalau dah x leh nampak terus, anak2 kecik lagi sebab tu mak dia nak operate.. alahai, kesiannya aku dengar...

"masa tu, aku cakap kat diri aku.. "linda, jangan ingat kau yang paling teruk.. ada lagi orang yang dapat ujian yang lagi teruk dari kau.."

aku jadi redha.. aku pasrah dengan semua ni.. yup linda.. kau kena terus kuat.. ingat.. kuat tuk semua orang....!!!!!!!!

next enrty...
mata dibukak kali ketiga.....??<=======

Wednesday, April 21

hari ke2 sorang pesakit

day 2........

kul 5 pagi dah kena kejut.. nurse letak eye drop.. rasa cam baru terjaga dr mimpi ngeri.. rasa cam tgh bermimpi lagi.. mana taknye.. bermalam kat hospital buat pertama kali.. huhu..
bangun aje.. rsa cam x ok.. memang tak OK.. puas pejam celik, pejam celik.. mata kanan kabur.. pandangan agak blur.. pejam lagi.. lama pastu bukak balik.. still sama gak.. KABUR..!!!!!
aku pandang katil depan.. aku tutup mata kanan.. aku nmpak katil.. aku pejam mata kiri.. aku tak nampak apa2.. yang aku nampak PUTIHHHHHHH...

nurse kata nak test mata.. aku dibawak pegi kat tempat test nombor2 tu.. nurse suh aku duduk.. dia tutup mata kiri aku.. dia suha aku baca nombor..
aku cakap.. "tak nampak.. tak jelas.."
den, dia suh aku ke depan sikit..
"baca nombor dik??"
"tak nampak la kak..."
nurse tarik kerusi dekat dengan papan nombor tu..
aku still x nampak..
makin lama, makin dekat.. pon sama.. aku TAK NAMPAK.. memang x nmpak..
last2 nurse tnya.. "nmpak x cahaya tu?"
"erm, nampak.. warna kuning"
"ok.. normal lagi la tu.."

Ya Allah.... dugaan apa kali nih... pas subuh, aku call mak.. mak kata sabar.. tunggu samapi doc check.. aku tak tahu nak buat apa.. aku terbaring atas katil.. pejam celik, pejam celik.. sama jugak.. pandangan aku kabur..

lebih kurang kul 7 pagi, nurse kata doc panggil.. doc lelaki.. umur dalam 40-an ( pandai aje aku agak sebab nmpak ade uban sket.. ) nma dia azmi.. dr. azmi.. kategori good looking gak la.. muka ade la ala2 iqram dinzly gitu.. tapi dia ni cam serius je.. ops, back to my story...

dr. azmi mintak aku bkk mata kiri.. aduhh. sakit... memang susah sgt nk bukak.. seriously memang sakit giler.. tak tau nak digambarkan cne.. den, dia bagi antibiotik.. sapu kt sekitar kelopak bawah mata.. pastu baru rasa cam ok sket..

Dr. Azmi terangkan yang mata aku ada nanah.. permukaan mata hitam dah dilitupi dengan selaput putih.. dats y pandangan aku kabur.. Ya Allah, takutnya aku dengar...

Balik kt katil, aku rasa kosong.. kt kepala otak aku sama gak cam semalam.. " aku kena operate ke ? " memang takut yang teramat..

lebih kurang kul 8 pagi.. pas breakfast roti dgn air milo tak besh, nurse dtg, "dik, doc nk jmpa lagi"
aku terus pi bilik doc.. de sorg lgi doc nak check aku.. pakar.. perempuan cina.. dr. poh namanya.. pas check, dr. poh pon cakap perkara yang sama.. amik masa nk ok balik cam biasa.. tapi dr. Poh pesan, jaga2 jgn gosok mata.. jgn bagi nanah tu pecah.. kalau nanah tu pecah, u kena operate.. bukan kt sini.. tapi kat hospital sg. buloh..

aku yg mendengar jadi tambah cuak.. dengan semangat yang dah tggl tak seberapa aku gagahkan diri tuk bertnya... aku tanya sama ada mata aku boleh pulih cam biasa atau tak.. erm, dr. Poh kata.. mata aku boleh baik, tapi amik masa.. at least 2 week dalam pengawasan nurse..
dalam otak aku dok berkira2, kalau cmtu, maksudnya aku kena stay lebih kurang 2 mggu kt wad ni.. Ya Allah, mampukah aku hadapi dugaan ni....?????

lebih kurang kul 9 lebih, Dr. Azmi suh ikut dia.. aku igt nak pi bilik tadi.. rupa2nya pegi Jabatan Ophthalmology.. tempat semalam aku diperiksa.. Dr. Azmi kata nak amik gambar..
Aku tengok mata kiri aku clean & clear.. Alhamdulillah xde masalah.. den bile aku tengok mata kanan pulak.. Ya Allah... tak sanggup nak perhatikan lama2.. rsa cam tak percaya yang itu mata aku.. keliling mata hitam penuh dengan selaput putih.. area tengah2 mata, ada 2 spot.. Dr. Azmi kata tu nanah..

sampai tak terkata aku dibuatnya... bahana pakai lens.. aku jadi serik.. aku takut...!!!!!!
sepanjang hari aku just dok terlantar aje.. eye drop ada 2 jenis.. nurse datang drop sejam sekali.. 24 hours.. sakit.. pedih.. Hanya Allah yang tahu...

Bermula saat itu, aku kuatkan semangat.. Ingat pesan sorang kawan, setiap dugaan yang datang, I'Allah ada hikmah, ada kebahagian yang menanti..


next entry...
day 3 bersama pesakit glaukoma...

dugaan tidak mampu diramal


..السلام عليكم

orang kata, kalau xde dugaan, bukan kehidupan namanya.. kalau sudah diduga, orang kata Allah sayang kita.. lagi, ade orang kata untuk merasai kebahagian tu, kita kena lalui satu stage yang dinamakan DUGAAN, bila dah lalui dugaan tersebut dengan jayanya, barulah kita akan dapat rasa kenikmatan daripada kebahagiaan itu..

erm, yang pasti DUGAAN dalam kehidupan manusia sering bertali arus dalam kehidupan. Kerana nilai dugaan yang cukup besar harganya, manusia perlu menghadapinya dengan sepenuh kekuatan yang diberikan Allah dalam jiwa melalui kekuatan iman dan akal fikiran.

tapi itulah.. takdir Allah.. Qada' dan Qadar yang kita sebagai manusia x leh nk halang daripada berlaku.. Aku tahu setiap ujian, dugaan yang Allah itu ada hikmah disebaliknya.. Ada kawan yang mengingatkan aku bahawa Allah turunkan dugaan itu hanya kepada hambaNya yang terpilih sahaja. Dan sahabat sekalian, mungkin AKU antara hambaNYA yang terpilih itu..

9 hari berada dalam wad buat aku rasa satu keadaan yang tak pernah aku impikan.. tak pernah terlintas di fikiran yang aku kena stay dalam wad, diperiksa doktor, dikelilingi oleh nurse dan pesakit2.. Ahh...!!!

al-kisah bermula bila aku sampai KL dari ipoh bersama fidah.. mata aku dah start pedih2.. masuk mc'd tukar lense baru.. ingatkan problem dah setel.. tapi mata still pedih2.. smpai la ptg mata mula merah..
balik ipoh nek keta, mujur pg dgn fidah.. dia yg drive balik ipoh.. niat nk shoppg x kesampaian, kesian kt fidah.. sorry sgt2.. singgah klinik.. doc kta myb sakit mata biasa, masuk habuk.. aku bayaq rm 25 tuk satu eye drop tah bpe ml tah.. huh, mmg mahal.. msa tu mmg x kisah dh, mata punye pasal la katakan..

esoknya Ahad, bangun pagi, mata sama gak.. x menunjukkan tanda2 nk surut kale merah tu.. pelik gak.. bukan pelik sket.. pelik banyak.. sebab campur dengan rasa sakit.. Adussssh......!!

Isnin bgn nk pi skola, tapi tak boleh.. mata sakit teramat.. Ya Allah..!! Ajak ayah pegi Klinik Greentown.. tggu turn jmpa doc.. nk celik mata pon susah.. jmpa doc 1, dia kta dia terpaksa forward kes kepada pakar.. aku pon blur.. dia x cakap apa pon..

Ayah trus bawak aku pegi Ophthalmology Department... tggu turn lagi.. dah la bising cam pasar borong.. sabar aje la.. procedure yg sama.. kna daftar, tggu turn.. ade la dlm sejam.. baru la nma dipanggil.. masuk je doc cek.. msa tu, baru la aku tau keadaan mata aku agak teruk.. doc kta ade infection.. corneal ulcer.. sepanjang 24 thn 6 bln aku hisup, x pnah dgr pon corneal ulcer.. yg aku tau cuma ulcer yg kat mulut tu aje.. huhu..

ade la dlm sejam kua masuk kua masuk bilik doc, last2 doc ckp cmni..
"dik, adik de 2 pilihn.. nk rawat sndri kat rumah ke nk dok wad..."
time tu aku rsa cam tak tau nk fikir cne.. yang terlintas dalam kepala otak ni cuma AKU KENA OPERATE KE??
mata time tu mmg sakit tul.. sakit yang teramat.. Allah sahaja yg tau.. nak celik mata pon payah..
at last, doc suggest aku masuk wad kalau nk cepat baik..

petang tu.. bermulalah kehidupan baru aku sebagai seorang pesakit.. PESAKIT CORNEAL ULCER.. lebih kurang kul 4 petang, aku lapor diri.. erk???? lapor diri ke?? kire daftar la.. masuk wad??? cam bermimpi aje aku rasa.. (' >_<) masuk wad 1A.. katil 50.. kna pkai tag nma pesakit.. (ala2 tag nk masuk lost world tu).. tukar uniform.. kale hijau..
next entry......
macam2 hal yang aku tengok, macam2 perkara yang aku lalui...
hari2 bergelar pesakit<========