Sunday, November 1

kursus induksi

salam muhibah salam satu malaysia..

aceceh.. ni terkena simptom berita TV1 la ni.. tuuuuttt...

erm, sehari selepas selamat menjalankan tugas sebagai pengawas PMR, saya telah dipanggil untuk menjalani kursus induksi.. aik.. ayat bahasa Melayu secara betul la.. bagus2 teruskan usaha..

kursus induksi dijalankan di Coral Bay Resort, Pulau Pangkor.. 2 minggu beb.. so maknanya 14 hari menapak di pulau putera duyung tersebut..

ni first time saya menjejakkan kaki di pulau pangkor.. excited gak la.. huh.. nama je orang perakkan.. hahaha.. tapi tula.. nak dijadikan cerita, sekolah saya hanya hantar saya seorang aje tuk induksi kali ni.. so, memang perasaan yang tiada perasaan yang dapat digambarkan pada lensa kamera, dengan kata-kata.. haa amik kau, ayat petala langit.. sepanjang perjalanan rasa agak cuak, berdebar.. ayah lak saje je dok ngusik ( mengusik ).. ade ke dh smpai pekan lumut, dia lupa nak masuk junction mana satu nak pi jeti.. siap kata kita dah sesat... huh, time tu mmg la rsa nak bukak pintu keta, nak tahan bas je.. huhu.. saje je tau.. dah la anak dara dia ni tak tentu hala perasaannya.. sebenarnya bukan sesat pon.. ayat ayah je terlebih hiperbolasepak..

sampai jeti, cam jeti tu family dia punye je.. huh.. tau2 terus nak naik feri.. apala punye diri cik linda oii.. ade ke terlupa nak beli tiket dulu.. memang tak tentu hala tau petang tu.. so, berpusing la balik masuk tempat beli tiket.. RM10 tiket pergi balik.. so, satu hala RM5 la..

smpai je jeti, bas pun dh ready.. eyh, bile masa lak bas lalu kt laut.. huh, alam ghaib mana ko pergi ni cik linda.. bukan bas, feri lorrr.. lepas salam mak ayah, eisha dgn afiq.. konon2 merajuk sb kena usik tadi la ni, terus masuk dalam feri kecik.. nasib bek xde adegan air mata cam citer spektra TV3.. maklumla anak dara dah lama x keluar dari ipoh.. haha..

aik, apsal entri kali ni cerita terlalu detail??? hurm, xpe la.. kita sambung semula..

dok dalam feri, tak putus2 doa dibaca.. takot siot..!! nak mandi tepi laut pon takot, ni pulak nak meredah lautan.. aceceh, ayat kau ni melampau la linda.. macam la kena berenang pon.. huh..

dalam dok tggu feri nak gerak, dapat sms dari eisha..

"akak, tadi eisha jumpa kak wahida, dia pon kursus sama akak jugak..."

Ya Allah, bestnya dapat sms tu...!!! barula rasa seronok.. At least ade yang kenal.. pe2 jadi senang la.. klo ade some1 yang amik picture saya time tu mesti nampak mata ini berkaca2 kegembiraan.. wa cakap luuu.. hilang rasa cuak, berdebar tah apa2 tadi tuh.. hihik..

Alhamdulillah, pas stgh jam dalam feri, selamat sampai kat Pulau Pangkor.. tunggu kak wahida.. naik van sama2 dia p resort.. cam best je flow cite ni kan.. ade xcited, ade x best, ade best.. tapi tula, dalam hidup ni, kita tak dapat nak jangka ape yang akan berlaku kan?? hehe.. ni ayat novel mana pulak dah termasuk dalam kepala hotak tah la..

saya stay sebilik dgn kak wahida.. ops, lupe nak gitau.. kak wahida ni senior saya kat UPSI.. kenal masa wat Rancangan Orientasi Sekolah ( ROS ) kat sekolah rendah 2 tahun lepas.. dia pon merangkap mak sedara kepada kwn abg saya.. erk, betul ke ayat nih? pempaham sendiri la yer.. huhu.. erm, kirenya xde la rapat noo tapi ok la..


scenery dari tingkap bilik

kami stat berkampung kat Coral Bay hari Khamis, 15hb Oktober.. semua de 80 peserta.. 20 lelaki, 60 perempuan.. malam tu de sesi taklimat pendaftaran la.. Jumaat, 16hb Oktober, pagi dah start aktiviti.. pagi petang sampai malam.. aktiviti berkumpulan.. macam2 la kena wat.. siap terpaksa wat group yang ade saiz kasut yang sama, den tukar.. so, every1 akan pkai kasut lain-lain la.. huh, mmg first time in my life pkai kasut cam gini.. rugi lak tak snap picture dat day.. haha.. tapi kan really anjoy da games.. sabtu petang, last aktiviti.. still grouping activity.. rasa cam hadiri family day lak tau.. jadi cam bebudak berambat ( berlari ) sana sini nak kumpul markah punye pasal.. kitorang kena bina huruf, bentuk dari kadbod yang dorg sediakan.. haha.. mmg best la..

Ahad, 17 hb Oktober.. dapat pelepasan.. rehat............!!!
Lagipon hari tu Deepavali.. mmg cuti la.. so, time tu la amik kesempatan round Pangkor yang comel lottey tu.. kami berlima sewa van, pusing Pangkor.. kami dibawa pegi pantai Teluk Nipah.. cantik la.. mmg air laut dia membiru campur hijau gitu.. romantik giler la klo dapat berlari-larian di gigi air bersama suami.. siap main percik-percik air.. haha.. melampau la cik minah ni berangan.. ok, enough linda.. nanti mak terkejut lak anak dia dah gatai nak berlaki.. haha..

time kitorang sampai tu ramai yang tengah berendam.. kitorang tak de niat pon nak mandi2.. haha.. bukan xde niat, padahal takot.. ops, correction.. bukan kitorang yang takot, hanya penulis blog ini sahaja yang penakot orangnya..


dikelilingi kakak-kakak..
dari kiri kak huda, adek comel ( perasan jek ), kak ita & kak zihan..



pastu, kami pi area Teluk Dalam.. kat situ ade Airport kecik.. lagi, pergi mana lagi ek.. erm, lupa nak gitau.. laluan jalan kat situ kecik aje tau.. nak drive pon takut.. dah la uncle van tu bawak van cam nak masuk F1.. Huh..!! sabau je la.. dah la jalan kecik, lalu area cerun bukit, tepi laut lak tu.. alaai.. memang menguji keimanan la uncle nih..

kami stop kat kilang memproses ikan.. eyh tul ke nama nih.. ala, kire kilang kerepek ikan tu la.. tah nama ape lupa dah.. kt situ sempat la kakak2 memborong... si adek yang comel ini beli sket2 je.. hihik.. next, kitorang de stop kat the dutch fort, teluk gedung.. kota belanda yang agak unik..


lagi, kitorang stop kat Foo Lin Kong Temple.. just berhenti sat je sebab kakak2 ni dah penat noo katanya.. time tu pon dah tengahari.. panas terik lak tuh.. klo ikutkan saya, dah lama turun.. dapat snap 2, 3 keping picture pon jadi la.. tapi nak wat cne.. dorg xnk trun. ikut je lah.. huhu..

sebelom balik resort tuk lunch, kami singgah kt pekan pangkor.. ek elleh.. mmg kecik la.. besau lagi pekan tg. malim.. huh, tg malim besar ke...?? haha.. tapi ok la.. majoriti chinese kt situ.. nak cari malay, area teluk nipah ramai..

ok, stop cite tuk hari ahad..
18hb - 26hb oktober.. sepanjang hari aktiviti penuh.. nak rest pon, petang, tgh mlm.. tu je.. huhu.. aktiviti mendengar taklimat, mentengok telatah cikgu2 dalam dewan masa sesi taklimat.. dan paling best sesi melayan kehendak selera yang agak luar biasa sejak berkampung di Pangkor nih.. haha.. tula keje seharian saya..


dgn kak wahida dalam dewan tak tak ubah cam peti ais.. sejuk..........!!! tapi nak amik gambar punye pasal, sanggup bukak sweater tu.. hihik..


aksi kakak2 kepenatan menahan ngantuk masa taklimat malam..


petang2 klo yang rajin2 tuk dorg berendam la.. saya??? huh..

cite bab makan.. 6 kali sehari.. cam dok asrama lak saya rasa.. huhu.. tapi ok le.. makanan byk variety.. memang rsa cam dok umah la.. tapi lauk2 still xleh lawan air tangan mak saya tau.. huh, betul ma...!! tapi, for teacher2.. ops, dalam english nk menunjukkan bilangan yang ramai/byk kena tambah "s".. so, mana ade perkataan teacher2.. takpelah.. pempaham sendri la yek.. for teacher2 yang single, yang x stay dgn family, bagi dorg mknan kt sini mmg heaven la.. mna taknye.. nak dibandingkan dengan makanan kt kantin yang biasa dorg tapau bawak balik.. memang beza la beb.. haha..

erm, lagi nak story kat u'all pasai public speaking.. kitorang diwajibkan bercakap di hadapan berdasarkan tajuk2 yang telah ditetapkan.. masa yang diberi cuma 4 minit.. huh, memang la xde masalah tuk kami kaum guru2 ni bercakap.. memang dah tu keje kami kat sekolah.. tapi tula.. bila masuk bab penilaian.. ada markah, ada orang menilai.. mula la cuak.. cam la sebelom ni tak penah bercakap kat atas stage masa perhimpunan.. huhu..

tajuk yang diberi macam2 tajuk.. dari isu pendidikan, isu moral & etika, kejiranan, bab kursus kawen pon ade juga.. haha.. ingat lagi tajuk tu, ckgu mior, kawan abg saya yang kena berucap.. hihik..

ikut namelist, saya peserta ke 60.. kena nilai hari jumaat, 23hb oktober.. dapat tajuk pendidikan jarak jauh a.k.a PJJ.. alhamdulillah, berkat pengalaman tak sampai setaun jadik ckgu, saya dapat bercakap dengan baik.. iyer.. tak tipu..!! tak caye sudah.. haha.. 1 minit yang pertama agak cuak, masuk minit yang kedua sudah boleh bernafas dengan baik.. masuk minit ke3 sudah punye keyakinan sebab dh mula angkat2 tangan menggayakan jari yang runcing.. dan alhamdulillah dapat akhiri ucapan dengan jayanya.. huhu.. credit tuk kak ramlah yang curi2 amik video time saya berucap.. tapi ok la.. leh wat kenangan.. hihik..

2 hari sebelom exam, kami de dinner.. makan lagi.. hihik.. mlm tu setiap kumpulan kena wat persembahan bertemakan 1Malaysia.. ada group yang berlakon, menyanyi, bersajak, menari, siap dengan main silap mata pon ada.. hebat2 jugak ckgu2 dari Perak ni tau.. haha.. yang best tu part silap mata la.. siap 2 kali perform.. ketua pen. pengarah JPN perak yang mintak ulang tayang.. haha..

Group saya wat bacaan sajak dengan nyanyian lagu kumpulan U'kays - Bila Diri Disayangi

lupa nak kenalkan.. hi la ahli group saya.. group 3.. kumpulan Perrgghh...!!


berdiri dari kiri :
zuhaimi, fazley, saya, kak ku, kak asmat
duduk dari kiri :
cheah, kak musfirah, kak lela, letchimy & kak wahida


ni time makan tu.. dorg wat ikan pari bakar.. saya tak makan ikan pari.. huhu.. tapi naseb bek de ayam bakar jugak.. best..


time ni group kitorg present.. cam group nasyid lak.. haha..


yang ni lak group ckgu2 yang menari.. hihik.. siap 3 tarian tuh.. tarian melayu, tarian cina, tarian india... mmg ikut tema tul...


Khamis, 29hb Oktober, last day kitorg kat sini.. pagi kul 9 start exam.. objective question, within 40 minutes, answer 40 questions.. lagi satu paper, paper essay.. 2 1/2 hours.. huwaaaaaaa...!! mak, dah lama akak x jawab exam..!!! siap kena wat essay lagi.. bahasa melayu akak dah la bagus sangat2.. giler la.. bukannye study pon.. msa exam tu, pakai hentam aje.. Hopefully dapat score dgn jayanya la walaupon pakai hentam saje.. Aminnnnnnn..!!

Sebagai kesimpulannya.. aceceh.. cam nak menulis karangan lak.. haha.. kursus ni walaupon agak memenatkan otak, kepala, kaki dan seluruh anggota badan yang lain, saya rsa enjoy jugak la.. dapat kenalan baru, dapat jumpa kakak2, abang2 senior.. erm, apa pun.. alhamdulillah saya dah selesai kursus induksi.. for those member2 yang lom lagi tu, sabaq noo.. I'Allah akan sampai masa nnt..

maka, dengan ini, saya sudahi karangan berbaur cerita berbentuk pengalaman yang sangat panjang lebar berserta gambar2 menarik ini.. kalau la spm korang tulis essay macam nih.. confirm lah.. A++++++++++++.... haha..

sampai jumpa lagi tuk next entry.. Wassalam..

salam sayang dari :



4 comments:

Ombak said...

ermm..panjang lebar huraian tuh..hihihik..tapi kursus ke sesi bergambar nh je..hihihik

rianafatiha said...

aik, ayat cam jeles je.. aha.. aktiviti bergambar termasuk dlm pakej kursus ma..

OmBak said...

eleh..takde nak jeles pun..sbb kite dah g ar..huhuhu...tapi ambik gamr tu lebih byk dari dgr taklimat mahupun ceramah...hahahahah

OmBak said...

apesal masa persembahan tuh..linda tak joget skali..huhuhuhu