Sunday, August 9

yeeehaaaaaa..

:flower:destinasi seterusnya pada hari tersebut, kami telah singgah di sebuah kilang memproses pasu.. dekat jer dengan taman herba tu.. ni pon first time saya jejak tempat2 cenggini..






masuk je kawasan tu, saya nampak keadaan berserabut dengan pasu2 yang pelbagai saiz, bentuk.. lagi, kat satu dua sudut de pokok2 bunga.. santek... macam2 kaler ade you..


menurut pengetua, kat premis ni la sekolah menempah / membeli pasu2.. so, arini mna2 cekgu yang nak beli dapat la special price.. half price you.. bukan senang beb..


sebelum aktiviti membeli dijalankan, kami telah dibawak masuk ke kawasan memproses pasu2.. erm, besauuu..!!! MySpace





masuk je kawasan tu, ada sebuah tempat pembakaran.. kat situ la pasu2 sume yang dah siap diukir, dibakar sebelum dicat..


di pintu tempat pembakaran.. berpeluh gak la..

apa2 an ini dong.. mau diceritakan tapi terbalik kok.. terus bagitau pasal dibakar.. huh.. mari saya bermula cerita ini sekali lagi.. okey..
:what:
tajuk cerita : pembuatan pasu dari tanah liat...

langkah pertama.. tanah liat diproses menggunakan mesin untuk menghasilkan bekas berbentuk silinder.. kusyuk je tengook dorg wat kje tau.. mat bangla kat situ sume dah pro je nmpaknya... huhu..



lepas tu, silinder2 tanah liat yang tu akan dibentukkan mengikut bentuk pasu la.. nmpak je cam senang sebab dorg tiap2 ari wat kan.. dats y cam pro aje.. ye tak.. klo saya pon, confirm jadik pasu punya.. klo tak pasu tu, jadik besen pon orait juga... hahaha..



next.. pasu2 tu akan diukir mengikut kekreatifan si pengukir.. ada sesetengah design tu, just dicop mengunakan cop khas.. pusing sana pusing sini, toreh sana toreh sini.. tak samapai bpe minit, tup tup.. dah siap satu pasu.. uish... wa, salute la kat u taukey...!! allo taukey, boley kasi wa mau try ka?? confirm you punya pasu ada macam2 design.. wa bikin manyak cantek loorrr....
























lepas di ukir, pasu2 tadi akan di letakkan kat satu kawasan di bawah cahaya matahari tuk sementara sebelum dimasukkan ke dalam wad pembakaran..005
lupa la nak tnya dorg bakar berapa lama.. huhu.. tapi yang pasti pas dibakar, barula pasu2 tersebut, di cat untuk menambahkan serinya.. kemudian baru la boleh dijual..

kat situ, saya sempat la membeli satu pokok bunga.. kak nora kata tu pokok herba gak.. nma apa tah.. saya beli sebab warna orange bunga tu nmpak memikat.. cam orang tu punya myvi orange baru la.. ops... jangan marah ye cik liza.. harga biasa dorg jual rm14.. saya dapat rm7 je... huraay..!! mak, silalah tanam pokok itu.. tak sabar nak tengok dia berlingkar2.. 001

p/s : memakan kerepek pegaga yang dibeli di taman herba sambil meminum air milo panas.. mulut mengunyah, tangan menaip.. erm, memang best.. tau2 kerepek dah tggl separuh.. hahaha.. try la..!!! 009

No comments: