Thursday, August 20

lao shi...

lao shi...

ermm.. rsa terharu.. rsa seronok.. rsa besh la..!! dari semalam dah dapat surprise dari students saya.. tong xue men, u'all memang wat saya terharu..

mna taknya.. pas sesi kursus yang saya jalankan tuk cekgu cekgi form 3 cam yg saya cite dlm entry seblom nih, saya trus masuk class.. 4AI.. double period.. ikut lesson plan, sy nak ajar pasal trigo.. stat intro saya relate dgn trigo msa Form 3.. Cne nak cari sine, cosine, tangent.. yang peliknya.. stat dari saya enter da classroom, budak2 tak reti dok diam.. aik, asal cam laen macam aje dorg nih.. saya suh dorg pay attention, tak reti2 diam.. memang pelik..
:what:

sebelom nih, pantang tgk saya jeling, confirm kecut perut.. ni siap si monitor tu berjalan sana sini.. tadi rsanya dah baca seblom masuk class..
Doa pelindung.. ( baca al-fatihah seblom masuk class ) huhu.. pas saya senyap beberapa minit, dorg kembali senyap.. tenang cam biasa.. so, saya ajar balik la.. tengah dok syok mengajar, class sebelah lak macam berperang.. punya lah bising... saya pon melawat la tapak.. sound sket2, balik class semula.. elok je saya enter class tadi, sume orang berdiri.. saya lagi heran.. setahu saya, masa de lagi 1 period..
tibe2, sume satu class nyanyikan lagu birthday...!!! Ya Allah, wahai anak2 muridku.. siap ade eskem.. 2 jenis lagi.. So, apa lagi.. dorg masing2 mai depan..
lao shi, hepi birthday..



Si monitor, Ah Shong yang berjalan ke hulu hilir tadi... *merupakan pelakon utama dalam sitcom mereka sat tadi..*

cekgu yang sedang menikmati eskem coklat...

erm.. pas abes je class 4AI... next class trus masuk 4 Science II.. plan nak ajar subtopic yang sama gak.. kat class ni, nma je class science tapi nakai ( nakal ) nak mampus.. ade ke patut kata arini saya cantik, so.. tak payah belajar ye ckgu.. mmg hancus tul la budak2 nih.. tapi saya selaku cekgu yang amik kesah pasal masa depan pelajar tetap terus menjalankan tugas.. haha.. cam bagus je cekgu nih..

alhamdulillah, first period berjalan dengan baik.. bell bunyi menandakan tamat first period.. saya pon suh bebudak keluarkan exercise book.. salin soalan yang saya tulis kt whiteboard.. saya pon memulakan acara menulis la.. tengah saya dok menulis, bunyi bising cam kat pasar malam.. ala2 orang tengah bargain beli barang gitu.. saya pon memusingkan badan tuk men-tengok apa yang bebudak nakal tu buat.. sekali saya pusing, Ya Allah.. nak tau apa yang saya nampak..???? ada 2 bijik kek atas meja cekgu.. patutla sume bising.. nak bagi signal kat saya rupanya...!! den, dorang terus nyanyikan lagu itu.. yer.. lagu omputih tuh...!!!

ishk2.. sekali lagi surprise yang mendadak.. memang men-terkejut-kan jiwa dan raga saya.. memang tak sangka langsung yang budak2 ni akan wat cmni tau.. sebab pe saya tak sangka.. sebab, birthday saya 20/8.. tapi dorg wat sume ni 19/8..

001 aksi cekgu yang terharu apabila mendapat surprise berupa 2 bijik kek.. 001
pemotong kek yang mengaplikasikan pengetahuan math mereka.. siap tnya camni lagi "teacher, satu potong mau brape angle..??"

students 4 Science II.. tengkiu guys...!!! i love you so much...!!!
yang ni pulak.. antara hadiah dan kad yang saya dapat msa 20/8/09... antaranya ada jam, brooch yang cantek, set pen siap dengan liquid paper, picture frame, book mark, dan yang paling spesel hand make card dari students class saya.. 4AI.. ni la card nyer.. besau lak tuh.. 005


bila ingat2 balik, ada makna dorang bagi present tuh sume..
:look:satu... pasal pen.. saya slalu mintak pinjam pen kat dorg.. yang slalu jadi mangsa student yang dok depan meja ckgu la.. haha.. bkn xde pen, tapi kekadang tertinggal kt staffroom..
:look:dua... pasal brooch.. everyday biasanya saya akan pkai brooch love fovourite saya.. dah saya suka.. mestila saya pkai kan.. maybe dorg ingat saya tak tukar2, dats y dorang belikan yang baru kan.. hihik..
:look:tiga... pasal jam.. jam yang saya pkai skg ni merupakan jam yang saya gunakan sejak 3 tahun yang lalu.. so, agaknya cne rupa jam tu kan.. yer.. mmg x cantek la.. seblom ni ade gak yang tegur suh saya beli yang baru, tapi saya takmo..
013so.. moralnya kat sini.. kepada cekgu2 outhere yang terasa nak hadiah tu.. wat2 la takde pen.. pkai jam buruk2.. pkai brooch yang sama je.. untung2 dapat present cam saya.. HAHA.. 013


dat day tul-tul hepi la.. students yg saya x ajar pon mai datang staffroom wish birthday.. alahai, korang menyebarkan maklumat ke...??

Anyway.. xie xie ni tong xue men..!!!

4 comments:

Izzi said...

best nye jd cekgu ek lnda..hehe..bertuah ko dpt anak2 murid cmtu..eniway..even dh lewat gile2..hepi belated birthday cekgu lnda=)

rianafatiha said...

alhamdulillah.. best gak dpt surprise ni kan... hihik.. tanx izzi tuk ucapan tu..

OmBak said...

hahahaha..mujur saye tak jadi anak murid cikgu linda..kalau dop..terase gak ar kek tu atas muke linda...hahahaa...ermm..pe2 pun..bagus tul anak murid tuh..lain kali..time ari jadi saye..suh dieorang wat gitu gak ek untuk saye...nak gak ar terase dapat jam baru nih..hahahaha...ah..satu lagi, sejak 2 menjak nih.. dah pandai spikeng cina ye..huuhuhu..linda, walaupun dah wish tapi nak wish gak dalam nih..hapi ber'day to u..

rianafatiha said...

ade org jeles.. hahaha..
erm, mungkin dah rezeki lnda la awk..
hihik..
erm, speaking cina berkat ank2 murid yg mengajar lnda la..