Monday, August 31



:mCamera: SALAM KEMERDEKAAN KE 52 :mCamera:



:mKanta::mKanta:

Thursday, August 20

lao shi...

lao shi...

ermm.. rsa terharu.. rsa seronok.. rsa besh la..!! dari semalam dah dapat surprise dari students saya.. tong xue men, u'all memang wat saya terharu..

mna taknya.. pas sesi kursus yang saya jalankan tuk cekgu cekgi form 3 cam yg saya cite dlm entry seblom nih, saya trus masuk class.. 4AI.. double period.. ikut lesson plan, sy nak ajar pasal trigo.. stat intro saya relate dgn trigo msa Form 3.. Cne nak cari sine, cosine, tangent.. yang peliknya.. stat dari saya enter da classroom, budak2 tak reti dok diam.. aik, asal cam laen macam aje dorg nih.. saya suh dorg pay attention, tak reti2 diam.. memang pelik..
:what:

sebelom nih, pantang tgk saya jeling, confirm kecut perut.. ni siap si monitor tu berjalan sana sini.. tadi rsanya dah baca seblom masuk class..
Doa pelindung.. ( baca al-fatihah seblom masuk class ) huhu.. pas saya senyap beberapa minit, dorg kembali senyap.. tenang cam biasa.. so, saya ajar balik la.. tengah dok syok mengajar, class sebelah lak macam berperang.. punya lah bising... saya pon melawat la tapak.. sound sket2, balik class semula.. elok je saya enter class tadi, sume orang berdiri.. saya lagi heran.. setahu saya, masa de lagi 1 period..
tibe2, sume satu class nyanyikan lagu birthday...!!! Ya Allah, wahai anak2 muridku.. siap ade eskem.. 2 jenis lagi.. So, apa lagi.. dorg masing2 mai depan..
lao shi, hepi birthday..



Si monitor, Ah Shong yang berjalan ke hulu hilir tadi... *merupakan pelakon utama dalam sitcom mereka sat tadi..*

cekgu yang sedang menikmati eskem coklat...

erm.. pas abes je class 4AI... next class trus masuk 4 Science II.. plan nak ajar subtopic yang sama gak.. kat class ni, nma je class science tapi nakai ( nakal ) nak mampus.. ade ke patut kata arini saya cantik, so.. tak payah belajar ye ckgu.. mmg hancus tul la budak2 nih.. tapi saya selaku cekgu yang amik kesah pasal masa depan pelajar tetap terus menjalankan tugas.. haha.. cam bagus je cekgu nih..

alhamdulillah, first period berjalan dengan baik.. bell bunyi menandakan tamat first period.. saya pon suh bebudak keluarkan exercise book.. salin soalan yang saya tulis kt whiteboard.. saya pon memulakan acara menulis la.. tengah saya dok menulis, bunyi bising cam kat pasar malam.. ala2 orang tengah bargain beli barang gitu.. saya pon memusingkan badan tuk men-tengok apa yang bebudak nakal tu buat.. sekali saya pusing, Ya Allah.. nak tau apa yang saya nampak..???? ada 2 bijik kek atas meja cekgu.. patutla sume bising.. nak bagi signal kat saya rupanya...!! den, dorang terus nyanyikan lagu itu.. yer.. lagu omputih tuh...!!!

ishk2.. sekali lagi surprise yang mendadak.. memang men-terkejut-kan jiwa dan raga saya.. memang tak sangka langsung yang budak2 ni akan wat cmni tau.. sebab pe saya tak sangka.. sebab, birthday saya 20/8.. tapi dorg wat sume ni 19/8..

001 aksi cekgu yang terharu apabila mendapat surprise berupa 2 bijik kek.. 001
pemotong kek yang mengaplikasikan pengetahuan math mereka.. siap tnya camni lagi "teacher, satu potong mau brape angle..??"

students 4 Science II.. tengkiu guys...!!! i love you so much...!!!
yang ni pulak.. antara hadiah dan kad yang saya dapat msa 20/8/09... antaranya ada jam, brooch yang cantek, set pen siap dengan liquid paper, picture frame, book mark, dan yang paling spesel hand make card dari students class saya.. 4AI.. ni la card nyer.. besau lak tuh.. 005


bila ingat2 balik, ada makna dorang bagi present tuh sume..
:look:satu... pasal pen.. saya slalu mintak pinjam pen kat dorg.. yang slalu jadi mangsa student yang dok depan meja ckgu la.. haha.. bkn xde pen, tapi kekadang tertinggal kt staffroom..
:look:dua... pasal brooch.. everyday biasanya saya akan pkai brooch love fovourite saya.. dah saya suka.. mestila saya pkai kan.. maybe dorg ingat saya tak tukar2, dats y dorang belikan yang baru kan.. hihik..
:look:tiga... pasal jam.. jam yang saya pkai skg ni merupakan jam yang saya gunakan sejak 3 tahun yang lalu.. so, agaknya cne rupa jam tu kan.. yer.. mmg x cantek la.. seblom ni ade gak yang tegur suh saya beli yang baru, tapi saya takmo..
013so.. moralnya kat sini.. kepada cekgu2 outhere yang terasa nak hadiah tu.. wat2 la takde pen.. pkai jam buruk2.. pkai brooch yang sama je.. untung2 dapat present cam saya.. HAHA.. 013


dat day tul-tul hepi la.. students yg saya x ajar pon mai datang staffroom wish birthday.. alahai, korang menyebarkan maklumat ke...??

Anyway.. xie xie ni tong xue men..!!!

Wednesday, August 19

mau tunjuk pandai lagi


rabu, 19/08/09..
pagi yang hening, keluar dari rumah kul 7 pagi.. naik moto dengan berhati-hati walaupon realitinya hatiku berdebar.. perut menyanyi mintak diisi.. mcm2 hal pagi nih.. semalam, kelmarin.. mggu lepas orait je klo x breakfast.. pagi ni lak wat hal.. dah la kul 7 stgh satgi kena bagi kursus kat cekgu2 lagi.. huwaaaaa...!!!
005

masuk je bilik gerakan, kalut dok bukak laptop, on LCD.. LCD lak problem.. dengan muka toyer ( muka tak tau malu ) panggil pengetua..

erk, sorry mr. lau.. i need your help.. LCD not working.. why haa???

dengar je dia ckp dia nak tolong.. hatiku tenang kembali.. sambil menyanyi2 lagu lenka - the show.. ( dalam hati je la.. Haha ) hatiku bak air sungai mengalir perlahan.. perlahan perlahan.. tul2 tenang tau..

pas di belek oleh pengetua.. Alhamdulillah, LCD ok.. secara tak langsung kursus perlu diteruskan...

Bismillahirrahman Nirrahim.. Assalammualaikum dan selamat pagi.. Sebelum saya meneruskan sesi kursus, saya nak memohon maaf sebab cikgu2 terpaksa menunggu dalam 15 minit..

Fuh... camtu la saya memulakan bicara.. aceceh.. penuh dengan adab sopan you.. hihik.. Hati berdebar2 balik.. Ingatkan pas pengetua tolong betulkan LCD, dia balik office balik.. rupanya dia join sama.. Huwaaaaa...!!! Ya ALLAH... Bantulah hambamu ini.. 004

Akceli, course kali ni melibatkan cikgu cikgi yang mengajar form 3.. course untuk membina Student Problem Chart ( SP Chart ).. Saya yang cetek pengetahuan ini berkongsi bagaimana nak gunakan Generator untuk hasilkan Chart tersebut, bagaimana nak masukkan data, dan bagaimana nak analisis carta yang telah disiapkan.. 004Ni bukan saje suka2.. Pihak jabatan yang bagi arahan.. huhu.. nak xnak.. kena la follow order... ye tak...

Alhamdulillah, saya amik masa lebih kurang 1 jam tuk sesi tersebut.. 001Best je rasa bila dah selesai tugas.. hihik.. Sesi soal jawab pon dapat dijalankan dengan baik.. Takde masalah lain.. Best la.. Tul kan bila kita share ilmu dengan orang lain, walaupun ilmu tu sedikit, kita akan dapat rasa kepuasan.. Moral of da story... marilah kita sama2 berkongsi ilmu.. 011


Sunday, August 9

yeeehaaaaaa..

:flower:destinasi seterusnya pada hari tersebut, kami telah singgah di sebuah kilang memproses pasu.. dekat jer dengan taman herba tu.. ni pon first time saya jejak tempat2 cenggini..






masuk je kawasan tu, saya nampak keadaan berserabut dengan pasu2 yang pelbagai saiz, bentuk.. lagi, kat satu dua sudut de pokok2 bunga.. santek... macam2 kaler ade you..


menurut pengetua, kat premis ni la sekolah menempah / membeli pasu2.. so, arini mna2 cekgu yang nak beli dapat la special price.. half price you.. bukan senang beb..


sebelum aktiviti membeli dijalankan, kami telah dibawak masuk ke kawasan memproses pasu2.. erm, besauuu..!!! MySpace





masuk je kawasan tu, ada sebuah tempat pembakaran.. kat situ la pasu2 sume yang dah siap diukir, dibakar sebelum dicat..


di pintu tempat pembakaran.. berpeluh gak la..

apa2 an ini dong.. mau diceritakan tapi terbalik kok.. terus bagitau pasal dibakar.. huh.. mari saya bermula cerita ini sekali lagi.. okey..
:what:
tajuk cerita : pembuatan pasu dari tanah liat...

langkah pertama.. tanah liat diproses menggunakan mesin untuk menghasilkan bekas berbentuk silinder.. kusyuk je tengook dorg wat kje tau.. mat bangla kat situ sume dah pro je nmpaknya... huhu..



lepas tu, silinder2 tanah liat yang tu akan dibentukkan mengikut bentuk pasu la.. nmpak je cam senang sebab dorg tiap2 ari wat kan.. dats y cam pro aje.. ye tak.. klo saya pon, confirm jadik pasu punya.. klo tak pasu tu, jadik besen pon orait juga... hahaha..



next.. pasu2 tu akan diukir mengikut kekreatifan si pengukir.. ada sesetengah design tu, just dicop mengunakan cop khas.. pusing sana pusing sini, toreh sana toreh sini.. tak samapai bpe minit, tup tup.. dah siap satu pasu.. uish... wa, salute la kat u taukey...!! allo taukey, boley kasi wa mau try ka?? confirm you punya pasu ada macam2 design.. wa bikin manyak cantek loorrr....
























lepas di ukir, pasu2 tadi akan di letakkan kat satu kawasan di bawah cahaya matahari tuk sementara sebelum dimasukkan ke dalam wad pembakaran..005
lupa la nak tnya dorg bakar berapa lama.. huhu.. tapi yang pasti pas dibakar, barula pasu2 tersebut, di cat untuk menambahkan serinya.. kemudian baru la boleh dijual..

kat situ, saya sempat la membeli satu pokok bunga.. kak nora kata tu pokok herba gak.. nma apa tah.. saya beli sebab warna orange bunga tu nmpak memikat.. cam orang tu punya myvi orange baru la.. ops... jangan marah ye cik liza.. harga biasa dorg jual rm14.. saya dapat rm7 je... huraay..!! mak, silalah tanam pokok itu.. tak sabar nak tengok dia berlingkar2.. 001

p/s : memakan kerepek pegaga yang dibeli di taman herba sambil meminum air milo panas.. mulut mengunyah, tangan menaip.. erm, memang best.. tau2 kerepek dah tggl separuh.. hahaha.. try la..!!! 009

Saturday, August 8

model herba

Aktiviti LDP SMKJPP pada bulan ni sangat2 menterujakan ( perkataan apakah ini ??? ).. dapat kua jalan2 ma.. memang la sonot.. kan besh klo evrytime de aktiviti cenggini.. kami ke Taman Herba Negeri Perak yang terletak di Batu 1, Jalan Simpang Pulai..

memula dicanang-canangkan oleh cekgu cekgi bahawa sume staff akan ke taman herba, alangkah tak beshnya telinga ini mendengar.. huh, tempat apakah itu.. ada apakah di situ.. untuk apakah ke situ..
tapi, Subhanallah.. tak rugi kami ke tempat camtu tau.. erk, mungkin kita tak menyedari yang selama ini kita memang dikelilingi oleh tumbuhan herba.. herba tu apa yer..?? erm, meh nak gitau.. tumbuhan tu dipanggil herba bila dari akar hingga ke pucuk sesuatu tumbuhan tu bukan je boleh dimakan tetapi leh digunakan untuk tujuan kosmetik, perubatan dan lain-lain.

kat taman ni ada lebih daripada 580 species tumbuhan herba.. Macam2 nama adalah.. Antaranya : Mas Cotek, Jerangau, Rempah Padang, Kacip Fatimah, Serai Wangi, Legundi, Tongkat Ali, Henpedu Bumi. Temu, Mengkudu dan Misai Kucing dan banyak lagi lah..

Taman seluas kurang lebih 54 hektar terdiri dari Laman Perubatan, Laman Aromaterapi, Laman Kosmetik, Laman Rempah ratus, Laman Ulaman, Laman Warisan 1 dan Laman Warisan 2.. fuh, jenuh gak la kaki ni berjalan.. tapi siap de kemudahan train pendek yang ala2 dekat zoo tu..

2 tumbuhan yang saya nak cite nih cam pelik sket.. satu dari segi bentuk.. satu lagi dari segi rupa..

haaaa.. i tell u wat.. yang satu jenis tu.. nama dia HABA NERAKA Erkkkk..!!

haaaaa.... ni la rupa dia.. nampak cam biasa je kan.. tapi nama.. mak oiii...!! menurut apa yang tertulis kat situ,
"perempuan yang tgh hamil dilarang melintasinya kerana ditakuti akan mengakibatkan keguguran. Tidak digalakkan ditanam di rumah kerana dengan melintasinya setiap hari akan menyebabkan pendarahan yang banyak ketika haid. Anak dara dilarang mendekatinya kerana boleh menyebabkan sukar mengandung.."

nak percaya atau tak terpulang lah.. tapi yang pasti.. pegawai taman kat situ pon bagi amaran.. ckgu2 yang tengah pregnant pe lagi.. tak berani nak masuk kawasan tu pon..


erk, satu lagi tumbuhan tu saya dah hilang ingatan la pasal nama dia.. klo tak salah saya terung susu kambing.. ( betoikan klo salah yer ) bentuk dia memang unik.. comel tul.. cam barang permainan budak2 je klo sekali tengok.. dua kali tengok.. cam.. erk, cam pe ek.. huhu..
saya yang berada di tempat kejadian turut terpegun melihatnye.. haha.. tul awak.. ha.. yang sebelah kiri tu gambar pokok tu yang telah di'zoom'kan.. yang sebelah tu pulak gambar saya yang terpegun itu.. hahaha..


apa lagi ekk.. erm, memang sakan tol saya bergambar bersama herba2 tu sume arini... mereka pon turut sama bergembira ketika bergambar bersama saya.. haha.. cam hampes jer..

wah.. wah.. hepinyee..!!
dari kiri kak ina, syikin, liza, kak iza, si pemilik blog..


kira cam ala2 model pokok herba lak arini kan kan???? hihik...


eyh, dengan pengetua pon sempat bergambaq.. erm, kenalkan.. ni mr. lau swee mun..

apa pon, lawatan arini memang besh.. terisi dengan ilmu dan gambar2 yang menarik2.. haha.. so, klo u all nak try, leh la pegi.. tak rugi tau..!!

ops, lupa lak.. pas kua dari taman herba ni, kami ke satu lagi destinasi.. ke mana pulak yer.. nak tau??? kena tggu next entry la pulak.. kay..????