Tuesday, March 17

mache', klate


penat sangat.. tersangat la penat.. tu yang mampu saya ucapkan.. smlm tepat jam 4 pagi, baru selamat pulang setelah berpeleseran selama beberapa hari di negeri cik siti wan kembang.. aceceh.. berpeleseran lah sangat.. akceli, dah lama noo tak travel nek bas.. lak tu berjam-jam dok dalam bas.. dats y lah rasa semacam penatnye..
rentetan peristiwa berpeleseran, mencuci mata, menghabeskan duit gaji di klate.. secara terperinci dan berinci-inci ceritanya..


ari ke-satu
sabtu, 14 mac 2009


pagi kol 9 janji nak dtg umah menjemput sang tuan puteri linda.. tapi cam biase la.. janji kawan wonderpet.. kol 10 baru timbul.. huh..!! tapi xcitednye pasal, its ok..
pas gi amek tunang husna kt medan gopeng, kitorang ( saya, cik hus, faiz ( tunang cik hus ), sikin & liza ) trus gerak masuk highway.. next station... mache', klate....!!! sepanjang perjalanan, saya tido, makan, minum, bangun borak sat, tgk sekeliling yang menggerunkan, trus tido balik... itu adalah sebahagian daripada aktiviti dalam kereta spanjang perjalanan ke sana.. masuk aje Jeli, saya pusing kiri kanan tgk suasana kt sana.. cari punye cari.. xde la pulak org cine.. sekeliling sume melayu kita.. lagi, traffic light.. leh kire ma... x banyak... tak cam kt ipoh nih.. huh..!! around 4.30 pm kami selamat smpai kt umah rohaya.. aktiviti arini hanyalah men-tengok persiapan akhir majlis perkahwinan aya sok.. malam ni majlis akad nikah.. segalanya jalan lancar walaupun spnjang ari hujan trun...!!!


hari ke-dua
ahad, 15 mac 2009


nk bandingkan majlis perkahwinan sna dgn tempat saya... seriously mmg agak laen la.. usually, kt tempat saya pagi2 dah riuh rendah dgn orang kampung yang datang mmbantu.. den lebih kurang kul 11 tghari, pengantin perempuan dah mula get ready tuk di'make up' sebab pengantin lelaki akan datang around 12 @ 1 tghari.. makan2 pon bermula jam 11 lebih camtu.. tapikan, majlis yang saya attend kali nih, majlis akan bermula pas zohor.. so, segalanya akan bermula pas zohor la... hihik... pengalaman, pengalaman beb...!!! lagi, situasi yang paling baru dalam idup saya.. setiap tetamu yang datang akan mmbawa sebungkus beg plastik.. nak tau de pe dalam tu?? memula saya pon xtau.. dorg datang bawak gula...!!! dalam bilik, hasil gula yang dikumpul setinggi banjaran titiwangsa... wa cakap sama lu beb...!!! huh, jangan la percaya sampai sebanyak tu.. tapi mmg banyak la.. banyak...!! tak caye sudah... mungkin anda sudah biasa dengan keadaan ini tapi tidak bagi saya.. segalanya baru.. dengan makanan yang bernama solok, lagi pe tah... tapikan saya terfikir gak.. knapa gula tu dorg tak bagi sebelum majlis?? leh gak la kurangkan beban keluarga pengantin.. ye tak?? erm, adat resam orang lain-lain.. so, silalah terima dengan hati yang terbuka wahai cik linda...
majlis berlangsung dengan meriah sampailah pas asar... around kul 6 petang pon de tetamu yang datang lagi.. everything oke.. bahagia tengok aya dengan gie.. tahniah ek...!!


hari ke-tiga
isnin, 16 mac 2009


pepagi ari lagi dah membantu keluarga pengantin mengemas pe yang patut.. dengan niat, cepat siap, cepat leh kua jalan2.. hahaha.. tak ikhlas tul la minah nih..!!
pas setel keje, ada aktiviti yang tak disangka2 yang bakal dilakukan... gie kata nak bawak ktorng g knduri kawen kawan dia kat bachok.. dalam hati berkata, aiseh...!! bile nak sopping nih... dah gatai tangan nak buang duit daaaaaa...
nak taknak, kna la ikut driver.. huhu.. erm, de lagi satu pengalaman yang paling ngeri saya alami kat cni tau.. sedez, malu, geram, sakit ati... huh, sume ada....!!
on da way ke kb, saya sakit perut... sakit sangat-sangat... dahla benti 3 petrol pam, sume rosak.. xde air la.. last2 masuk petronas.. alhamdulillah slamat..
pas bachok, ktorg singgah bandar kb balik.. time for shoooooooooooooooping...!! ha, amek ko.. semangat den nak men-tengok tudung2.. sempat la mem-beli tuk ayah, emak, adik2..
time ber-shopping pon, perut meragam lagi.. geram tul..
smpai umah dah maghrib.. pas solat, get ready nak balik ipoh.. kemas barang2.. mak, perut akak sakit lagi..............................!!!! T__T rsa nak nangis aje.. sabau ajelah..
tggu bas kt tanah merah.. naik bas, tdo.. bas benti kat mna tah, saya trun dgn niat nak gi melawat toilet dgn hati yang pasrah + sedey.. naseb bek skali aje dia meragam time dalam bas.. huh, klo tak, mau malu den dibueknyo....
TAMAT
moral of da story.. peliharalah perut anda sebaik mungkin.. perut anda ingin dibelai dan dimanja..


-------------------------------------------------------------------

sesi men-tanyang gambar...

hiasan bilik pengantin.. santek la... berkenan tul saya.. abe, kite lak nak decide kale pe nnt ek..!! hahaha...

saat pasa akad nikah.. dah sah jadik puan aya..

aceceh.. segaknye...!!!



kek kale biru......... yummy..........!!!!

1 comment:

Ombak said...

HARI 1 : hahaha..datang kelate nak cari orang cina ker..hihihik..ermm..ada gak sekeliling yang menggerunkan ek..

HARI 2 : ermm...tu dah jadi adat kite orang ar..bawak gula masa g majlis kawen..tapi kebykkan orang2 lame ar..orang2 muda..datang byk hadiah ..hihihik..kalau cakap bab masa..memang lain berbanding dgn negeri lain..orang kL pun heran..

HARI 3 : hahahaha...tu laa..niat nak tolog tapi ada ketam di sebalik nasik kukus tuh..kan dah kena g majlis kenduri..tak pasal2 jadi sakit perut..hihihihik..mujur tak buat mane dalam bas tuh...kalau buat terkuar dalam bas tuh..camne..syukur ar..