Sunday, March 29

juruletih

Lepas satu keje selesai, satu keje lak menyusul.. Alahai.. Kesian la kau badan.. Bukak aje sekolah lepas cuti seminggu, de masa 2 ari aje tuk trainning bola baling.. Hihik.. Amik kau.. Last minute trainning.. Mna tak nye.. Dahla saya cikgu baru, tak knal mana students yang leh main, mana yang takleh main.. Lagi, info yang saya dapat, sume school player, students yang sama.. dorang la atlet sekolah, dorang la wakil silat, dorang gak la pemain bola sepak.. so, bila panggil tuk sesi latihan, sume kata takde masa.. haaaa.. sekarang, jangan nak salahkan saya yer.. Sebelum hari sukan lagi saya dah panggil tuk trainning.. tapi, sapa yang gatai mulut bagi alasan itu ini...??? hohoho...

So, start ari Isnin, 23 Mac 2009 baru la sesi latihan dimulakan.. Dahla coach pon xde.. HUHU.. saya..?? huh, kire bidan terjun boleh la.. Kedengaran la suara-suara garau yang menjerit terlolong...

“ Woit, keeper mana?”
“ Sapa yang pandai shoot?”
“ Cikgu, dia tepis kepala saya..” ( kes ni sampai merah2 mata, tahan nak nangis.. Ayo, manyak lembek ini lelaki loooo..... )

Macam2 hal wa cakap lu.. Sebelum ni saya tak penah ajar students lelaki main bola baling.. klo girls tu kacang aje.. saya join main sama.. hihik.. baru besh.. ni dengan lelaki.. huish... cam ganas aje tengoknye.. so, saya ambik pendekatan duduk di tepi padang sambil menjerit-jerit membetulkan yang salah..

Pagi petang pagi petang wat latihan.. so, on dat day.. 25th mac 2009, kejohanan berlangsung kat SMK Seri Keledang, Ipoh.. saya ingatkan kat bebudak saya, erm.. ayat dia lebih kurang camni la..

“ Walaupon kita trainning tak sampai seminggu, tapi tak bermakna kita terus mengaku kalah.. Selagi kita belum mencuba, selagi itu kita tak tau tahap pencapaian kita macamnana.. So, jangan mudah mengaku kalah.. Awak sume faham kan? Jaga tingkah laku, elakkan daripada wat masalah kat saya dan jugak kat team kita..”... bla.. bla.. bla..

Kire panjang gak la sesi ceramah yang saya sampaikan walaupun dengan niat tuk bagi ceramah pendek.. HAHAHA.. Bukan senang nak jaga bebudak nih.. Tambah lak budak lelaki.. Dats y la terpaksa berlagak cam kaunselor.. hihik..

First game kitorang kalah beb.. memang agakla budak2 ni down terus.. siap kata, cikgu, jom balik.. HAHAHA.. Luckly, game yang kedua kitorang menang.. Saya sendiri terkejut.. Cikgu yang sorang lagi pon terkejut.. Tapi alhamdulillah la.. Akceli, group A ada 3 team.. so, 2 out of 3 yang menang salah satu game, automatik leh masuk suku akhir.. So, kitorang termasukla dalam group bertuah tu.. HIHIK.. wah, kire oke wat.. masuk suku akhir ma.. 2 hari trainning aje..

Next game, suku akhir.. lepas undian dibuat, kitorang terpaksa fight dengan antara best team last year.. HOHOHO.. kesian saya tengok anak2 buah main.. dahla dorg slim shaddy aje.. huhu.. team lawan lak saiz cam bapak orang.. huh..!! tenggelam dak2 nih.. pasrah aje la.. walaupon team kitorang sumbatkan gol dlu, tapi kitorang kalah gak.. HUWAAAAAAAA.....!!!!

moral of da story is.... jgn menjerit ketika sesi latihan, jgn berjemur di tengah panas, sediakn payung tuk jurulatih merangkap juruletih..
Tapi saya dah wat sume aktiviti tu, akibatnya, khamis saya demam panas.. jumaat saya mc.. suara lunak merdu OUT secara tiba-tiba.. bertukar menjadi suara itik serati.. oh, TIDAKKKKKKKKKKKKKK...!!!

Sunday, March 22

anis qaisara

dari kecik smpai la ke besau.. hubungan saya dengan family sebelah mak memang ok.. tapi, klo dengan sebelah ayah, memang x bape nak masuk.. huhu.. no wonder la klo de majlis pe2 yang melibatkan family sebelah ayah, kami adik beradik rasa cam nak xnak aje ikut.. tapi, klo ayah dah kuakan order suh SEMUA ikut, semua terpaksa ikut.. HAHAHA.. sampai camtu skali tau..

erm, tuk entry kali nih saya nak story pasal sepupu2 saya yang kecik2.. tahap kanak2 ribena..
ops, lupa nk gtau.. sepupu saya kian bertambah..!! alhamdulillah, last week maksu dah selamat melahirkan baby baru.. so, skg askar maksu berjumlah DUA.. sepasang dah.. tahniah yer tuk paksu & maksu.. baby girl baru nih nma dia anis qaisara.. abg dia lak, mohd firas akief.. dat day msa gi melawat maksu kt umah mak mertua dia, akief xde.. dok kt umah atok dgn opah kami kt chemor.. maksu kta akief merajuk.. dia cam tak xcited pon time baby dah selamat lahir, dia jeling-jeling aje kat mama dgn anis.. siap ajak abah dia main kat luar lagi.. huhu.. padan muka akief.. maybe dia rsa dah x leh nak manje2 macam dlu lagi kot.. hahaha.. amik kau.. dlu bukan main lagi.. manja nak mampos... abg ensem yang dah pandai bawak diri tu lebih suke dok kt kampung chemor.. kakak2 sepupu dia suke dok melayan.. asyik main aje.. ops, dah nma pon budak2 memang la suke main.. ye tak.. hohoho...

erm, cam selalu.. mari kita mulakan aktiviti men-sidai, men-tayang dan men-tengok gambar-gambar....

kenalkan.. inila anis.. tengah wat aksi meng-nganga-kan mulutnye.. hihik..

ni pulak aksi abg ensem bersama mama dgn abahnye.. "mama, belon akief mana???"

dari kiri, gadis berbaju kotak-kotak... versi retro.. tula mek eisha.. adik bongsu saya.. sebelahnye fariza, fatin, nurin dan si kenit yang menutup muke dengan angpau.. wawa..

ni pulak gambar cucu2 bersama atok.. hihik.. bersantai kat bawah pondok yang atok wat.. muazzam, amir dgn nurin..


ops.. yang ni pulak sapa eyh.. haaa...!! sapa nak cuba teka..???

Friday, March 20

saat naik pelamin..

"dan diantara tanda-tanda kekuasaa-NYA, ialah diciptakan-NYA untukmu pasangan hidup dari jenismu sendiri supaya kamu mendapat ketenangan hati dan dijadikan-NYA kasih sayang diantara kamu.


Seseungguhnya yang demikian menjadi tanda-tanda kekuasaanNYA bagi orang-orang yang berfikir"

( Surah Ar-Rum : 21 )
sekali lagi sesi men-tayang gambar-gambar perkahwinan.. akceli majlis ni berlangsung awal bulan lepas, 07/03/2009 bertempat di kediaman family nurul di ipoh.. disebabkan gambarnya lambat diterima, maka proses meng-upload dalam blog ni lewat gak la.. erm, sorry kepada kengkawan yang x sabau ingin mentengok gambar2 ni ek.. sorry yer...
baiklah, mari kita mulakan aktiviti men-sidai wajah2 cun...


sila mulakan dengan gambar yang pertama..


pose sblm akad nikah... cam berjanji lak pkai kale pink.. bertempat di masjid pengkalan, ipoh.. ber-tok kadi- kan oleh ayah izi..



ops, nape nangis-nangis nih nurul.... ssedez ker???
erk, sapa nak jawab soklan saya?? npe pas akad nikah pengantin pompuan mesti nangis ek???
ops, bukan mesti.. correction.. kebanyakkannye..


debaran menunggu... aiks, sapa yang berdebar sebenar eyh? pengantin ke pengapit.. HOHOHO.. sempat gak berposing.. padahal, kompang dah berbunyi...


oke.. sekarang pengantin sudah menjadi sepasang.. sila fokus kepada cik adek berbaju hijau itu.. wah, comelnya... nak dara sapo la tuh!!! HAHAHA... ayat perasan dariku...


saat di atas pelamin... alamak, asal la cameraman nih x fokus kt pengapit dia.. huish, geram tul..!! potong gaji nnt baru tau... Ops, lupa nak kenalkan.. pengantin lelaki tu namanya kamarul ariffin.. pengantin pompuan tu lak, nurul hazlinda..



tiga dara pingitan... dari kiri, syikin, dahlia dan noni... kengkawan skola rendah ku..

and next...

jeng.. jeng.. jeng...!!!!
da last one.. gambar penuh kontroversi..


saat pengantin sibuk melayan saudara mara, si pengapit menjalankan aktiviti bersama.. hohoho... knalkan inilah kekaseh baru saya..


ops... sila abaikan ayat sebelum ini kerana ayat tersebut adalah auta semata-mata..
abe, mintak ampun abe.. mintak ampon...........!! adek gurau aje... ni adalah adik kepada pengantin lelaki.. erk, sapa nak kenal?? sila angkat kain... HAHAHAHA....

kite upload satu lagik picture di atas pelamin bersama teman sekolah rendah..
from left : izi, ipin, nurul, urie..
dudok di kerusi empuk : fidah & linda..

Tuesday, March 17

mache', klate


penat sangat.. tersangat la penat.. tu yang mampu saya ucapkan.. smlm tepat jam 4 pagi, baru selamat pulang setelah berpeleseran selama beberapa hari di negeri cik siti wan kembang.. aceceh.. berpeleseran lah sangat.. akceli, dah lama noo tak travel nek bas.. lak tu berjam-jam dok dalam bas.. dats y lah rasa semacam penatnye..
rentetan peristiwa berpeleseran, mencuci mata, menghabeskan duit gaji di klate.. secara terperinci dan berinci-inci ceritanya..


ari ke-satu
sabtu, 14 mac 2009


pagi kol 9 janji nak dtg umah menjemput sang tuan puteri linda.. tapi cam biase la.. janji kawan wonderpet.. kol 10 baru timbul.. huh..!! tapi xcitednye pasal, its ok..
pas gi amek tunang husna kt medan gopeng, kitorang ( saya, cik hus, faiz ( tunang cik hus ), sikin & liza ) trus gerak masuk highway.. next station... mache', klate....!!! sepanjang perjalanan, saya tido, makan, minum, bangun borak sat, tgk sekeliling yang menggerunkan, trus tido balik... itu adalah sebahagian daripada aktiviti dalam kereta spanjang perjalanan ke sana.. masuk aje Jeli, saya pusing kiri kanan tgk suasana kt sana.. cari punye cari.. xde la pulak org cine.. sekeliling sume melayu kita.. lagi, traffic light.. leh kire ma... x banyak... tak cam kt ipoh nih.. huh..!! around 4.30 pm kami selamat smpai kt umah rohaya.. aktiviti arini hanyalah men-tengok persiapan akhir majlis perkahwinan aya sok.. malam ni majlis akad nikah.. segalanya jalan lancar walaupun spnjang ari hujan trun...!!!


hari ke-dua
ahad, 15 mac 2009


nk bandingkan majlis perkahwinan sna dgn tempat saya... seriously mmg agak laen la.. usually, kt tempat saya pagi2 dah riuh rendah dgn orang kampung yang datang mmbantu.. den lebih kurang kul 11 tghari, pengantin perempuan dah mula get ready tuk di'make up' sebab pengantin lelaki akan datang around 12 @ 1 tghari.. makan2 pon bermula jam 11 lebih camtu.. tapikan, majlis yang saya attend kali nih, majlis akan bermula pas zohor.. so, segalanya akan bermula pas zohor la... hihik... pengalaman, pengalaman beb...!!! lagi, situasi yang paling baru dalam idup saya.. setiap tetamu yang datang akan mmbawa sebungkus beg plastik.. nak tau de pe dalam tu?? memula saya pon xtau.. dorg datang bawak gula...!!! dalam bilik, hasil gula yang dikumpul setinggi banjaran titiwangsa... wa cakap sama lu beb...!!! huh, jangan la percaya sampai sebanyak tu.. tapi mmg banyak la.. banyak...!! tak caye sudah... mungkin anda sudah biasa dengan keadaan ini tapi tidak bagi saya.. segalanya baru.. dengan makanan yang bernama solok, lagi pe tah... tapikan saya terfikir gak.. knapa gula tu dorg tak bagi sebelum majlis?? leh gak la kurangkan beban keluarga pengantin.. ye tak?? erm, adat resam orang lain-lain.. so, silalah terima dengan hati yang terbuka wahai cik linda...
majlis berlangsung dengan meriah sampailah pas asar... around kul 6 petang pon de tetamu yang datang lagi.. everything oke.. bahagia tengok aya dengan gie.. tahniah ek...!!


hari ke-tiga
isnin, 16 mac 2009


pepagi ari lagi dah membantu keluarga pengantin mengemas pe yang patut.. dengan niat, cepat siap, cepat leh kua jalan2.. hahaha.. tak ikhlas tul la minah nih..!!
pas setel keje, ada aktiviti yang tak disangka2 yang bakal dilakukan... gie kata nak bawak ktorng g knduri kawen kawan dia kat bachok.. dalam hati berkata, aiseh...!! bile nak sopping nih... dah gatai tangan nak buang duit daaaaaa...
nak taknak, kna la ikut driver.. huhu.. erm, de lagi satu pengalaman yang paling ngeri saya alami kat cni tau.. sedez, malu, geram, sakit ati... huh, sume ada....!!
on da way ke kb, saya sakit perut... sakit sangat-sangat... dahla benti 3 petrol pam, sume rosak.. xde air la.. last2 masuk petronas.. alhamdulillah slamat..
pas bachok, ktorg singgah bandar kb balik.. time for shoooooooooooooooping...!! ha, amek ko.. semangat den nak men-tengok tudung2.. sempat la mem-beli tuk ayah, emak, adik2..
time ber-shopping pon, perut meragam lagi.. geram tul..
smpai umah dah maghrib.. pas solat, get ready nak balik ipoh.. kemas barang2.. mak, perut akak sakit lagi..............................!!!! T__T rsa nak nangis aje.. sabau ajelah..
tggu bas kt tanah merah.. naik bas, tdo.. bas benti kat mna tah, saya trun dgn niat nak gi melawat toilet dgn hati yang pasrah + sedey.. naseb bek skali aje dia meragam time dalam bas.. huh, klo tak, mau malu den dibueknyo....
TAMAT
moral of da story.. peliharalah perut anda sebaik mungkin.. perut anda ingin dibelai dan dimanja..


-------------------------------------------------------------------

sesi men-tanyang gambar...

hiasan bilik pengantin.. santek la... berkenan tul saya.. abe, kite lak nak decide kale pe nnt ek..!! hahaha...

saat pasa akad nikah.. dah sah jadik puan aya..

aceceh.. segaknye...!!!



kek kale biru......... yummy..........!!!!

Tuesday, March 10

isu.. isu.. isu...

assalammualaikum...
hye sume...!!! rsa lama noo tak masuk sini... huwaaaaaaa... stiap ari saya punya perasaan meronta2 nak meng'online'... nak masuk dalam talian, nak masuk dalam talian..!! tapi nak wat cne... macam2 perkara nak diuruskan... pergh...!! busy mengalahkan menteri lak saya ni kan.. huahahahaha... tapi memang busy pon... macam2 perkara saya nak share.. huhu.. excitednya...............!!! berikut adalah isu-isu yang telah dikumpul sepanjang ketiadaan saya dalam talian ini...
isu utama...
stat hujung bulan lepas, ayah saya tak sihat... high blood pressure... badan yang mmg dah kurus bertambah kurus... asyik terlantar aje... nak jalan pon tak leh nak imbang... kesian saya nengok... anak mna yang tak susah ati kan klo tengok ayahnya sakit.. tul tak... susah ati kami satu family.. tapi pe nak wat.. setiap yang berlaku ada hikmahnya... saya anggap ini mungkin ujian dari Allah.. tul tak??? apa pon, ingat 5 perkara sebelum 5 perkara.. so, sakit tu termasuk la dalam 5 perkara tuh.. kan.. kan..??? sepanjang tempoh ujian nih, saya rsa cam sambut raya lak.. setiap hari, ada aje yang datang melawat ayah.. huhuh.. leh tahan glamor gak ayah saya ni tau... so far, sekarang ni, kesihatan ayah bertambah baik... walaupon tak sepenuhnya lagi.. tapi, alhamdulillah.. saya bersyukur sgt2...
isu kedua...
last week juga saya telah di'interbiu' untuk pengesahan jawatan... walaupon perasaan saya tak sepenuhnya di tempat interbiu tapi saya cuba yang terbaik.. overall, soklan yang cik puan tu tnya mmg agak susah sebab saya tak prepare... huwaaaaaaaaa....!!!! klo prepare, huh... saya confirm leh jawab sambil kunyah kacang.. wa cakap sama lu beb...!!! hihik... apa pon, hopefully sume xde problem la...
isu ketiga...
last week budak2 exam... march monthly test... aman rsanya kat skola tuh... xde la dok hingaq dgn suara serak2 kahak budak2... klo tak, huh... usah mimpi la la nak aman damai permai makmur sentosa.... bising memanjang... tambah2 klo xde cikgu... mau pusing kelapa wooo.... ops, pusing kepala daaaaaa... pas exam, busy menanda kertas dorang la pulak... erm, alhamdulillah... semalam dah setel sume...
isu keempat...
weken lepas saya sah menjadi pengapit kepada member baikku.. hahaha... cam hampes aje ayat ko nih linda.. nurul dah sah jadi milik ipin.. alhamdulillah... nanti2 saya akan upload gambar tu ek.. ko macam mna linda??? sapa la yang bakal menjadi milikmu...!!! huwaaaaaaaaaaaaaa..... aceceh... macam merayu pulak.... okey, stop it...!! isu keempat tamat serta merta di sini.. sila muncul isu seterusnya...



isu kelima...
dis week busy dengan sukan... sukan sekolah... ayuh, mari kita bersukan bersama-sama... cam tu la ayat budak2 mengajak saya berlari-larian... hahaha... tuk sukan sekolah kali nih, nama saya naik lagi sebagai ajk jamuan/persiapan dewan... aje nama saya aje sure dapat part makanan, sebut makan aje mesti de nama saya.. linda dan makanan, makanan dan linda... huh, tak lama lagi, kedua2 tu pasti sinonim.. macik kantin pon dah kenal... huh, satu hari, ini sudah pasti jadi kenyataan..... linda makanan, makanan linda......!!!! hahahahaha....!!!!
yang mengusulkan isu :