Friday, January 30

balik kepada asal

petang semalam sempat men-tengok atok & opah di kampong.. erm, kampung saya xde la jauh cam orang lain.. nak kna cuti panjang dlu baru boleh balik.. hihik.. kampung kat chemor.. tak sampai sejam pon dari umah nih.. kampong ni umah mak ayah kepada mak saya.. erk, faham?? erm, oke2.. maklumat telah berjaya disampaikan.. hahaha.. kire kampung ni family sebelah mak la.. sebelah ayah, atok dgn opah dah lama takde..
bercerita tentang atok.. nama dia laen sket.. mak kata cam omputih.. BARKER BIN AHMAD.. tul.. memang lain kan.. tapi cam biasa la orang kampong panggil atok, pak bakar aje.. dorg tak tau nak slang' lidah tu sket.. hihik.. kengkadang de gak yang panggil pak BURN.. wah, glamer gak atok saya nih.. cam cucu dia gak.. muahahaha...!!
masuk taun ni umur atok dah masuk 80-an.. dah tua.. tapi alhamdulillah.. dia sihat lagi.. cam kata opah.. sihat camtu la.. sihat orang-orang tua.. ala... lupa lak nak snap gambar pondok yang atok wat.. jangan tak cye.. dalam umur yang camni, atok still leh panjat2 lagi tau.. siap wat pondok tepi kedai runcit dia lagi.. huhu.. erm, telinga tok dah tak bape nak dengar sangat la.. klo nak bercakap dengan opah tu, cam dengar orang nak bertengkar aje.. cara percakapan pon dah x bape lancar cam dlu.. baru-baru ni tiba2 atuk dah takleh cakap lancar.. ayah kata lidah dh keras.. so, bile nak cakap, cam sebutan baby yang baru nak belajar bercakap aje... kesian tok..
yang tak bestnya atok de kata dia dah x lama dah.. huhu.. opah cite kat mak, atok de pesan, ari rabu dengan khamis, jangan tinggalkan dia.. mula2 saya terfikir gak.. npe ek..?? pastu mak kata, mayb atok dah dapat rasa la tu.. cepat atau lambat, sume orang akan pergi gak kan..

******************************

Pergi Tak Kembali

Setiap insan pastikan merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang akan dibawa
Terdengar sayup surah dibaca
Sayu alunan suara
Cemas di dada lemah tak bermaya
Terbuka hijap di depan mata
Selamat tinggal pada semua
Berpisah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baiklah atau sebaliknya
Amalan dan taqwa jadi bekalan
Sejahtera, bahagia pulang...kesana
Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim
Terbaring sempit seluas pusara
Soal bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi
Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kanangan
Diiringi doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi
*******************************

Thursday, January 29

alahai cik linda...

arini saya hanya ingin menyampaikan mesej dari hati.. aiks.. apa apa-an ni dong...?? hati anda sudah pandai ber-sms kah? hahaha... giler bagus..!!
pejam celik, pejam celik, pejam x celik-celik.. hahaha.. arini dah pon ari khamis 29 januari 2009.. 3 ari lepas saya mengalami masalah kesihatan.. chinese new year punye pasal.. limau mandarinnye pasal.. perut meragam.. badan x sihat.. demam panas, kepala sakit.. paling teruk, marathon ke tandas, berkali-kali, berbelas-belas kali, dan sangat berkali-kali sampaikan eisha dok geleng kepala... huwaaaaaaa... kesian sang perut ini.. apakah salahnye..!! mak kata dok masuk toilet aje smpai nk kempes perut nih... kesiannye awak perut.. maafkan saya tak menjaga dengan baik... huhu..
ahamdulillah, arini dah beransur oke.. tandas saya jeling aje tadi.. hihik.. mesti dia rindukan kedatangan saya.. hahaha.. uiks, cam hampes aje ayat nih.. wakakaka...
lepas men-susun buku2 kanak-kanak yang sudah berjaya disemak, saya pon bersyukur ke hadrat ilahi.. abes gak sume buku2 tersebut.. hurayy dengan bahagianya..!!
so, tiba la saat saya berpeleseran di sini.. ber-sosial bersama anda.. hahaha..
erk, kepada kengkawan blogger sume, sorry yang teramat sebab sudah lama tak jalan-jalan men-tengok blog kalian.. memang terlalu lama.. huh, nak update blog sndri pon tak berpeluang, ni kan pulak nak ber-sosial bersama kalian.. sorry secara kali kedua, ketiga dan seterusnya..

Sunday, January 25

award cik clara

alhamdulillah.. walaupon sejak akhir2 ni saya agak ke-busy-an, tapi de gak la yg sudi membagi award.. tanQ tuk cik clara yer.. hihik.. really appreciate it.. siap asi 2 award sekaligus.. wah2.. beshnye.. ni yg makin cayang nih.. tanQ again yek.. len kali leh la kasik lagi..

ni adalah award yg pertama pemberian beliau.. sekali cam kena TAG pulak dah.. adoi...!!!!

1. Copy badge '2008 Cute's Blogger Award' untuk diltetakkan di blog anda.


2. Link atau ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

Thankz kat miss clara sebab bagi award nie.. cik clara ni sorang yg manis, comel dan sungguh baik hati..

3. Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih pemenang seterusnya.

  • Nama betoi dlm ic - ROZLINDA BT. RAHIM.
  • My nickname - RIANAFATIHA.
  • Nickname baru diberi oleh budak2 kelas 4A4.. leng lui lao shi ( tah pape budak2 nih, nak bodek pon agak2 la... )
  • Berumur 24 tahun. ( tapi sekali pandang mmg cam kanak2 ribena, dua kali pandang cam ratu cantek.. HAHA.. dah stat perahsaan minah nih.. )
  • hobi - dlu suke online, tapi skg kena tukar sket la.. suke semak buku.. HAHA.. cam rajin giler lah...!!
  • anak no 2 dari 6 adek bradek.. ade 2 adek bradek pompuan. suke ber-fighting sesama sndri..
  • suke ber-shopping.
  • dan macam2 lagi fakta2 menarik.. tu keterangan lanjut, sila berhubungan dengan pemilik blog.. HAHAHA..


4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyertakan nama mereka di blog anda.

psssss.... saya takmo pilih 10 leh tak?? erm, oke, boleh2.. saya menjawab dengan sndrinya.. hahaha.. kepada followerku yang kusayangi sekalian, ambekla award berupa tag ini... silakan silakan... jgn malu malu, jgn segan segan yer..


5. Jangan lupa untuk meninggalkan pesanan di blog pemenang award ini.

*********************************************

oke, NEXT......... jeng jeng jeng..... award yang kedua dari miss clara....!!

huh, naseb bukan berupa tag.. hihik..

erm, what's ME without YOU????

ops, luper lak.. award ni saya tujukan tuk semua kengkawan gak.. tak kira la sesaper pun..


Friday, January 23

pengalaman


assalammualaikum..
lama rasanya tak meluangkan masa berpeleseran di hadapan laptop kesayangan nih... bila dah mula berkerja camni la jadinya...
bersempena dgn cuti tahun baru cine ni, saya pon ber-hurray lah dengan gembiranya... HURAYYYY.... cutiiiiiiiii...........!!!
igt budak2 je ke yang sonot time cuti skola? cikgu lagi sonot tau.. HAHA..
dari awal sesi persekolahan aritu, saya agak ke-busy-an.. alhamdulillah, so far dari hari ke sehari dpt menyesuaikan diri dlm dunia pekerjaan.. wah, ayat...!! HUHU..
first week masuk school, fuh...!!!! penat....!! macam2 kna wat... maklum la first time katakan.. time praktikal dulu, xde la rsa beban noo... kire time tu, leh goyang2 kaki gak la.. ni bile dh stat posting, baru la trasa... hah, amek kau..!! baru kau tau langit tinggi rendah... HAHA...
uish, jangan salah anggap.. ni bukan ayat penyesalan dariku.. HIHIK.. saje gimik aje tuh.. ops, sebelum ber-story dgn lanjut.. meh la saya citekan serba sdikit pasal skola tu.. akceli skola tu dulu2nya mmg ramai orang melayu, tapi tah cne skg ni lain lak jadinya.. leh dikatakan 90% orang cha-ya-nun-alif.. so, pentadbiran tertinggi memang di bawah naungan kaum dorg la.. pengetua, PK hem.. tapi, alhamdulillah, pentadbiran oke, cikgu2 pon besh.. byk yg bg tunjuk ajar.. dan yg paling penting, skola ni x jauh dari umah saya.. HAHA.. so, pasal tempat tggl mmg x jadi problem la.. balik dr skola, perot lapau x jadik hal... mak dah sedia sume.. tggl makan aje.. HIHIK...
next, mari kita ber-story tentang anak2 didik lak.. mereka terdiri daripada budak2 form 3 dan form 4.. subjek yg perlu diajar, math dan add math.. ops, correction.. de jadual br dapat pagi td.. so, pas cuti nih, kna ngajo math, add math dgn PJ lak.. hah sudah...!! lagu mano den nak ngaja PJ..
kelas yg sy dapat tu de yg kelas sains, prinsip akaun, seni, dan de satu kelas paling akhir.. masa first day ngaja kelas terakhir aritu, mmg meng-tensen-kan.. tak dengar kata tul.. cakap english x makan saman.. cakap melayu x bpe nak faham.. huh, memang pening2.. tapi sekarang nih, oke la.. alhamdulillah, sedikit sbyk dah dapat cara nk manage dorg.. kengkadang rsa terhibur dgn dorg nih.. tahla.. tatau nape.. tapi oke la.. dorg ni suke kena byk puji2.. bagi galakan.. yang paling penting, rasa kepuasan bile dapat ajar budak yang sebenarnya ada potensi nih.. tambah lak klo bagi ilmu baru, dorg leh faham, dapat jawab dgn betul.. bukan saje dapat tgk dorg sonok, kite pon rsa puas.. tapi yg sakit ati tuh de gak la kategori budak2 yang datang skola sebab terpaksa.. terpaksa berskola smpai abes spm.. so, kategori ni le yang menyusahkan.. suke wat bising, tido dalam kelas.. yang peliknya, x penah lak ponteng skola.. tapi malas belajar.. HUH...
ops, panjang pulak karangan saya malam nih.. HIHIK.. erm, tiba saat bantalku dipeluk sudah.. sekarang ni suke tido awal.. dats y cam xde masa nk meng-online cm dulu..