Wednesday, December 17

♥ pesta pantun ♥


seperti biasa, pas subuh, saya ketiduran semula.. bangun-bangun terasa sejuk semacam.. men-tengok jam baru kul 8.. erk, baru eyh.. hihik.. ohh, hujan rupanya pagi nih.. patut la sejuk noo.. nak tarik comforter, takut nanti ketiduran lagi sampai kelewatan bangun.. dengan penuh "kerajinan", saya membangunkan diri.. kemas-kemas katil.. TERpandang aje laptop, TERasa nak bermain dengannya.. bukan sengaja.. sume secara TER-sengaja.. HAHAHA.. online la sat.. huh, anak dara pe tah.. tak mandi lagi, terus online.. huh..!!
pagi ni saya meng-check satu website yg biasa saya masuk.. arini de 5 mesej.. wah, sapo la kasi nih.. so, saya baca la satu per satu.. sampai satu mesej nih, saya ter-shock.. erk, sekali dapat pantun daaa..!! first time dapat mesej berupa pantun ni.. kok bagaimana mau di-jawab sih.. takpe la.. saya share dengan bloggerzz sume eyh.. 4 those yang terasa ingin berpantun tu, leh aje.. tolong jawabkan tuk saya pon buleh gak.. hihik..

-------------------------------------------------------------------
ni adalah pantun-pantun yang dijual kepada saya.. dijual secara pukal..

Big GrinBig GrinBig Grin

" Bertudung cantik mata memikat;
Melirik senyuman memukau semua;
Wahai cik adik saya terpikat;
Bolehkah tahu siapa nama?"

"anak itik berlari setempat;
anak ayam mencari ibunya;
saya melihat awak asal setempat;
sudikah berkawan asal tiada berpunya?"

"bunga emas bunga teratai;
orang lama banyak pengaruh;
saya bukan niat mengintai;
hati terpikat terus menaruh."

"sayang wanita menghias hati;

menghias jiwa hati yang lara;
apa daya hasrat di hati;
mimpikan bunga menghias yang duka.

Big GrinBig GrinBig Grin
-------------------------------------------------------------------

serius.. memang saya tak pandai berpantunan seperti demikian.. angah ( abg ayah ) memang terer berpantun, eisha pulak selalu menyibukkan diri meng-copy hasil pantunan tersebut dalam notebook dia.. tah pape aje minah nih.. huhu..

so, tuk membalas pantun tersebut, saya terkebil-kebil mencari idea.. mencari, mencari dan terus mencari.. tak jugak jumpa-jumpa.. aisehhhhhh...!!

terdengar satu suara berkata-kata
" huh.. bahasa melayu kamu terlalu teruk la wahai cik linda.. ni lak nak berpantun..
"

saya menjawab ( dalam ati aje la.. HIHIK )
" cis, berani tuan hamba berkata demikian... "

oke-oke.. nanti saya bersihkan diri dlu.. pastu idea confirm datang sebab saya dah cukup wangi..!!

***************

tepat 11. 05 saya meng-online-kan diri balik.. pas abis kemas umah, sempat la mkn sambil2 tgk cite prince turn into frog kt channel 8tv.. waktu siaran kul 10-11 pagi.. eyh, eyh..!! tak habes2 saya tolong wat promotion kan.. HAHAHA.. wlaupon dah tgk cite nih, saje gatai nak tgk balik.. besh tau.. romantic comedy gitu...!!

berbekalkan kemudahan google, saya mendapat panduan tuk membina pantun.. HAHAHA.. klik punye klik, rupanya penghantar pantun pon meng-copy aje pantunnya..

---------------------------------------------------

Baiklah tuan, saya beli pantun tuan hamba... jual murah yer...!! HAHAHA
( sila rujuk barang jualan yer )

Big GrinBig GrinBig Grin

" Bertudung cantik mata memikat;
Melirik senyuman memukau semua;
Wahai sedara kenapa terpikat;
bile masa saya senyum kat sedara..? "

" anak itik berlari setempat;
anak ayam mencari ibunya;
ku kejar-kejar tak dapat-dapat;
berkawan boleh, tiada salahnya.."

" bunga emas bunga teratai;
orang lama banyak pengaruh;
awak, tak baik tau mengintai;
hati terpikat jangan disuruh. "

" sayang wanita menghias hati;
menghias jiwa hati yang lara;
siang malam asyik bermimpi;
cuci kaki tu sebelum tidur la.."

cakk pongg cakk pongg...
Big GrinBig GrinBig Grin

so, cne kengkawan sume?? berbakat tak saya dalam arena perekaan pantun nih? HAHAHA..

1 comment:

OmBak said...

hahahaha..berbalas pantun upenye..:D..tape pun...basuh kaki sebelum tido ye..hahahahha..ni bukan saye kate..worang kate..hihihihik..