Wednesday, December 31

dia datang lagi

ntah mengapa sejak akhir-akhir ni saya mengalami masalah kemalasan memblogkan diri.. huh.. apa sudah jadi ni dikkkk...??? ops, sebelum tuh.. ariNI 31hb disember 2008.. 2008 bakal melabuhkan tirainye... wah, ayat..........!! cam besh aje.. HAHAHA..
erm, bangge la korang nyambut tahun masihi.. haaa.. sambut... sambut... bunge api sana bunge api sini..!! huh, xde maknanye... oke, jangan marah-marah.. eyh, cik linda tak marah-marah la... mna ade.. sekali lagi oke.. jangan cakap benda-benda yang leh timbulkan kemarahan dan kekeliruan orang ramai.. nanti kepala makin pusing.. makin penat.. bertambah penat...
perkataan oke ku ulang sekali lagi.. HAHAHA..

oke, nak tau nape saya menjadi agak kemalasan? selain sebab mengalami kepenatan, kesakitan kepala, kekurangan waktu ( 24 jam pon kire kurang.. tah pape aje ), laptop kesayangan saya pon agak semakin men-slow dan juga semakin kerap ter-hang.. gile bosan klo laptop ni wat pasal.. nak tunggu dia oke.. huh, cam nak memberontak lak dia nih.. HUHU.. ni la salah satu sebab utama kenapa saya maleh nak meng-online sejak kebelakangan nih... nape ekk jadi lagu nih...??? sesapa yang tau, meh la kasi tips...

sejak last entry aritu, saya tak online.. tapi yang beshnye.. saya dapat 2 award la... wahhh.... ni yang nak menari skit.... meh menari bersama-sama...!!!



yeaaa YeeaaaaAAhhh....!!! sonotnye... dapat award la... hihik... Hoi linda perasan bagus aje..!! maklumla dapat 2 award sekaligus.. hahaha....!! ahhhhh, suke ati saya la nak berlagak ke tak.. yang penting saya dapat award.. meh nak men-tayang award-award yang saya dapat..




ni award dari kenalan baru.. baru aje knai.. ISYARiNA namanya.. cik adik berbintang Gemini ni org johor.. hah, spa2 nak knai leh aje.. meh ramai2 kite g bloG dia..

satu lagi nih dari SIS TERA.. tak dpt nak copy sebab salu aje hang time d melawat blog sis.. huhu..
yang ni lak dari KAK SUFI... samat taun baru akak... tanx so much for dis card..



time kasih bebanyak yer.. secara pukal terima kasih saya ucapkan kepada kalian sume.. saya hargai sangat-sangat.. klo de lagi, leh la kasi saya lagi eyh.. hahaha.. dengan muke x malunya dia nih meminta.. adoyaiii............!!
apa pon, kepada kengkawan mayaku sekalian.. saya ucapkan selamat menghadapi hari-hari mendatang.. teruskan berusaha, tingkatkan dan mantapkan kualiti diri... dan yang penting, kurangkan kontroversi... HAHA.. gua pinjam ayat lu la abg wahid.........!!
zaaaaaassshhhhhhhhhhh....!!

Monday, December 29

♥ kerana wanita begitu berharga ♥




Kegagahan Seorang Perempuan

Bukan terletak pada pejal otot badannya...
Tetapi pada kekuatan dam kekentalan jiwa dan perasaannya...

Perempuan yang gagah adalah..
Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan..
Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan..
Perempuan yang tabah menanggung kerinduansetelah ditinggalkan...
Perempuan yang tidak meminta-minta agar dipenuhi segala permintaan...
Perempuan yang berdiri atas keteguhan iman...

Dan...
Seluruh kegagahan yang ada ini dimiliki oleh Siti Khadijah yang ehsan...
Adalah...
Kegagahan sempurna seorang perempuan....





Wahai wanita sekalian,


semoga berjaya
menjadi GADIS MULIA
semulia diri MARYAM
semoga berjaya
menjadi gadis FAQIHAH
sebijak minda AISYAH..

semoga berjaya
menjadi perempuan TABAH
sekukuh hati ASIAH..

semoga berjaya
menjadi SRIKANDI kebanggaan
sehebat jiwa SUMAIYAH..

semoga berjaya
menjadi HIASAN INDAH
seanggun jiwa dan akhlak RABIATUL ADAWIYAH..

semoga berjaya
menjadi ISTERI SOLEHAH
setulus kasih SITI KHADIJAH..

semoga berjaya
menjadi perempuan dan kekasih
idaman setiap kalbu,
kecintaan Allah SWT...



Thursday, December 25

♥ Ma'al Hijarah 1430 ♥

Satu Muharram detik permulaan
Perkiraan tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan umat Islam
Dari kota Mekah ke Kota Madinah
Atas keyakinan dan iman yang teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu
Rela berkorban harta dan nyawa
Demi menegakkan Islam tercinta
Hijrah itu pengorbanan
Hijrah itu perjuangan
Hijrah itu persaudaraan
Hijrah membentuk perpaduan
Oleh itu, mari semua
Kita sambut Ma'al Hijrah
Tingkatkan semangat
Tegakkan syiar Islam
Untuk sepanjang zaman

Lagu, lagu gak.. yang paling penting, lirik tu kita kena hayati.. fahami pe yang tersirat, pe yang terselit di sebalik lagu tuh.. jangan main nyanyi aje.. oke, next.. perenggan seterusnya, bersikap rasionallah anda.. jangan bersikap gile-gile lagi kerana entry kali ni akan menyedarkan anda supaya tersedar sepenuhnya.. anda perlu mencapai kesedaran tersebut....!!

Assalamualaikum wbth...


Kepada semua Muslimin dan Muslimat Yang Di Rahmati Allah sekalian,

Selamat Tahun Baru Hijrah
MA'AL HIJRAH 1430
~ Menjana Ummah Gemilang ~

Eyh, Ma'al Hijrah ek? Ada ape dengan Ma'al Hijrah?? Pe barang sambut maal hijrah.. bukan de pape pon.. bek celeb new year nanti aje.. ade bunga api.. ade konsert.. wah, besh tuuuuuuuuuuuuu...!!

Rata-rata dikalangan kita ada yang tak ambil pusing hari penting ini.. Yang kita ambil kisah, hari raya puasa ( baju baru, sume nak baru nih ), new year celebration, birthday kengkawan, pakwe, makwe.. Silap-silap birthday artis pon kita hafal.. sedangkan sebagai individu muslim yang beragama Islam, peristiwa sepenting nih pon kita tak nak ingat.. huh, jahilnya...!! Astagfirullah...!!

Saya ingin mengingatkan diri sendiri dan juga diri anda sumer bahawa, semakin hari, usia kita makin bertambah.. semoga hari ini lebih baik dari semalam, hari esok, lebih baik dari hari dan seterusnya.. Di harapkan dengan kehadiran tahun baru ini, maka bertambahlah ketaqwaan kita kepada yang maha Esa.. Insafilah diri kita secara banyak.. InsyaAllah... Amin..

Antara peristiwa-peristiwa penting yang berlaku:

  • 1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
  • 10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.
Pada 10 Muharam juga telah berlaku:
  • Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  • Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  • Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  • Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  • Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  • Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  • Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
  • Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  • Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  • Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  • Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  • Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  • Hari pertama Allah menciptakan alam.
  • Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  • Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  • Allah menjadikan 'Arasy.
  • Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  • Allah menjadikan alam.
  • Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  • Nabi Isa diangkat ke langit.

plus/minus

Erm, banyakkan pe yang kita tak tau sebenarnya... huhu..

Ya Allah, jahilnya hambaMU ini.............!!!

Tuesday, December 23

kengkawan bloggerz-ku sumer


sebagai menghargai kengkawan yang saya kenali ni dunia blog neh, saya dengan suke hatinye ingin memberi anda somting...

************************************************

smoga perkenalan ini terus berkekalan.. I'Allah...!!


kepada kengkawan bloggerz sume, sudila kiranya terima kad pemberianku ini...

wanfadilah/miss clara/anas/kak ecah/kak sufi/kak intan/wana/lis indra/fq/dirfara/serojakejora/fadzlikhan/sir nik/chard/kak ct & cik mat/luth/lepidoptera/cinta dusta/cerana blog/syareena/lieya sayunk/rashid/m.nasri/mohamad azrin/cik rerama pink/


eyh, yang ni je ke??? ada lagi nih... nnti saya cari lagi...!!

Monday, December 22

♥ kek apam kukus ♥


pagi nih setelah bangun tido tuk kali kedua, satu angin telah menerpa diri ini.. angin ingin membuat kek.. menunjukkan kesan kerajinan disini.. HAHA.. kek jenis apa belum diputuskan lagi.. maka dengan itu, saya masih lagi berfikir dgn terus berfikir sambil membelek koleksi resepi kek yang ade.. hurm, arini nk wat kek yang xde guna banyak bahan2 lah.. xyah pening kepala nak cari bahan-bahan yang xde.. just guna barang2 yang dah sedia ade je.. erm, ok.. dapat dah.. nak wat kek apam kukus.. resepi ni pemberian Acik Nora..
Acik memang kategori sifu la dlm arena pembuatan kek dgn biskut nih.. credits for her...!!
jom.. saya nak share dgn anda resepi kek apam tersebut.. let's check out...!!
---------------------------------------



Bahan-Bahan

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan tepung gandum
  • 3 biji telur GRED A
  • 1 sudu teh overlet
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 sudu serbuk koko
  • 2 sudu susu pekat
  • 1/2 keping gula kabung
  • 2 @ 3 sudu marjerin
  • kacang tanah digoreng & ditumbuk kasar
Cara Penyediaan
  • Gula, telur dan overlet dipukul sehingga kembang. klo nak tau dah kembang cne, campuran bahan tersebut seakan-akan kale putih..

  • Masukkan tepung, serbuk koko dan baking powder. Pukul lagi sampai sebati. masukkan susu secukup rasa. jangan banyak sangat.

  • Kukuskan air dalam bekas pengukus. Pecahkan gula kabung, masukkan dalam loyang. Kukuskan hingga cair, kemudian masukkan marjerin. Biarkan kedua-dua bahan tersebut cair dahulu.
  • Setelah itu, masukkan tepung yang sudah dipukul tadi ke dalam loyang.
  • Kukus sehingga masak.
  • Setelah masak, keluarkan kek, telangkupkan di atas pinggan. Taburkan kacang tanah di sebagai hiasan. Siap sedia untuk dinikmati.

Selamat Mencuba..........!!

Saturday, December 20

♥ berjalan & berduduk ♥

20hb disember 2008.. de pe dgn tarikh nih? erm, saya g berjalan-jalan melihat alam.. burung dan juga haiwan.. huh, mengarut sudah..!!

back to our entry.. berjalan dan berduduk.. eyh, terbalik la.. berduduk dahulu, kemudian berjalan dan berduduk kembali.. hah, inilah aktiviti yang dilakukan sepanjang hari bertarikh 20hb disember 2008 bersamaan hari Saturday..

kua rumah kul 10 pagi.. dijemput khas oleh kak fuzah bersama kengkawan beliau.. akceli memang saya tatau pe aktiviti yang akan dilakukan arini.. kak fuzah hanya menghantar sms & nenelepon saya.. mengajak dengan penuh kesungguhan dan bersungguh-sungguh sekali.. saya bersetuju mengikut beliau setelah mendapat keizinan daripada ayahanda dan bunda..
destinasi kami ke Malaysian International Exhibition & Convention Centre ( MIECC ) kat MINES RESORT.. menghadiri majlis penganugerahan usahawan HAI-O berpangkat Crown Diamond Manager ( CDM ).. sekadar menemankan kak fuzah, saya pon turut sama la.. lagipon yang diraikan tu salah sorang daripada cekgu tempat saya praktikal aritu, kak min.. kt majlis tu saya terjumpa juga dengan cekgu2 lain.. de kak wati, kak linda, kak siti... erk, ramai gak yer yang join MLM nieh eyh....
So far, majlis tu meriah.. Faizal Tahir dgn M.Nasir ade datang.. Part besh time M.Nasir nyanyi.. de la sorang minah ni naik.. nyanyi sama.. suara ok gak la.. bunyi cam besh, tapi M.Nasir sedez.. huhu.. npe eyh?? sekali minah tu nyanyi salah lirik daaaaa.. HAHAHA.. tapi, congrats to her.. berani beb.........!!
so, sepanjang arini memang saya berjalan, berduduk, berjalan, berduduk, berdiri juga....

*************************************************
walaupon penat, muka cam letih aje ( yela, seharian berjalan, berdiri, berduduk.. ) tapi, sesi bergambar takleh tolak.. HIHIK.. ni antara sebahagian gambar2 yang sempat di-snap..

~ dengan kak fuzah.. amik seat depan skali tuh ~

~ bersama kak wati ~
~ kak min.. totally differrent klo nk compare time jmpa kat skola.. santek la akak.. ~

Thursday, December 18

♥ award from sis intan ♥



hye.. beshnye....!!
another award.. ni dapat dari kak intan.. award ni bersyarat tau..

syarat-syaratnye :
sape yang dapat award nih, leh letak dalam blog memasing, link semula kepada oarng yang bagi award ni kt korang.. den bagi award ni kt 7 orang yang bertuah.. Tinggalkan la mesej pemberitahuan yang korang dah bagi award kat orang tuh..


Tanx again tuk kak intan yang sudi kasi award nih.. Lap u kak intan.. HIHIK..
erm, nak kasi kat sape yer award nih..
pada kengkawan follower blog saya yg nak amik award ni pon bley aje.. amik la yer..

♥ hutang tag ♥

*********************************************




*********************************************
jom kawan-kawan kita melangsaikan segala hutang piutang...!! huh, de 2 hutangnye... kepada pemiutang, sila kutip segala mak nenek hutang-hutang dari penghutang ini.. HAHAHA.. baru teringat bahawa tag dari aslina masih lom berjawab.. xpe la.. saya akan sedaya upaya berusaha menjawabnye eyh..

*************************************
memula kita uruskan dulu tag from Aslina


Name:
Rozlinda Binti Rahim
jeng jeng jeng.. berterus terang nama sebanar nih..

Sisters:
ade.. Eisha sorang aje..

Brothers:
bodyguard de 4 worang.. abg ajib, pijan, emi, afiq..

Shoe size:
xde mende lain nk tnya ke? dpt kasut free ok gak? HAHA saiz 6 / 7

Height:
tak tggi , x rendah.. sedang2 aje.. 155 cm

Where do u live:
kt sebuah sebuah rumah, di sebuah kampung, Ipoh, Perak..

Have u ever been on a plane:
aiyakk, takutttttttttt..!!

Swam in the ocean:
ni pon takut gakkkkk...!!

Fallen asleep at school:
HAHA.. salu aje..!!

Broken someone's heart:
Tak terbilang banyaknye orang yang patah hati.. ( amik ayat ko aslina oii.. hihik.. )

Fell off your chair:
Tah, mmg x hinggat langsung.. tak tau lak..

Sat by the phone all night waiting for someone to call:
uish, penah aje.. pelik sebab phone x berbunyi.. bukan setakat sepanjang mlm, spanjang ari.. huwaaaaaaaaa....!!!

Saved emails:
Yup, important email mmg tersimpan dlm inbox.. de gak dlm special folder..

What is your room like:
Lile a small boutique.. HAHAHA....!!

What's right beside u:
ade tikusssss....!! tetikus la.. HIHIK...

What is the last thing u ate:
Eskem coklat

Ever had...Chicken pox:
Penahh.. masa tu form 2..

Stiches:
Takde..

Broken nose:
Alhamdulillah, takde masalah..

Do u believe in love at first sight:
I believe i can fly.........!! HAHAHA..

Like picnics:
Besh tuuuu...!!

Who was/were... The last person u danced with:
Tak penah menari pon...

Last made u smile:
Wake up in da moning.. smile to myself..

Today did u...Talk to someone u like:
Cakap dgn mak..

Kissed anyone:
Erkkk.. Apa-apa an nih.......!!

Get sick:
Last month.. demam panehhh...

Miss someone:
Sapa nak rindu saya....??? Sila poskan eskem coklat.. HAHAHA..

Who do u really hate:
Berusaha tuk tak membenci org lain.. nnt org benci kita lak.. xmo la..!!

Do u like your hand-writting:
Hihik.. mak kata cam dak tadika.. tapi, my students suke aje..

Are your toe nails painted:
hUh, cam x cukup kertas aje nak mewarna...

What color shirt are u wearing now:
Red.. mickey mouse t-shirt..!!

Are u a friendly person:
Worang kata saya sombong, tapi saya peMALU orangnye.. HAHAHA..

Do u have any pets:
Takde.. kucing, burung salu la datang melepak kat umah..

Do u sleep with the TV on:
Tak.. jarang nengok tv la..!!

What are u doing right now:
memikir jawapan tuk soklan TAG ni ler...!!

Can u handle the truth:
Senyum sudahhhh...!!
klo xleh handle gak.. meh, nangis ramai2...!!

Are u closer to your mother or father:
of cos my mom...

Do u eat healthy:
Klo rsa nak makan, makan aje la.. x kesah pon..

If u're having a bad day, who are u most likely to go to:
Depend la cne keadaannye..

Are u loud or quiet most of the time:
tak tentu.. depend on mood..

Are u confident:
kengkadang kecuuuttt gak..!!

5 things I was doing 10 years ago:
  • belajar, belajar dan belajar lagi..
  • erm, mcm2 la saya wat dlm 10 taun lepas...!!
  • x reti nak select 5..
  • ape eyh.. tahla..
  • hah, dah cukup 5 point.. HIHIK..
5 things I would do if I were a billionaire:
  • first thing, nk bawak family g MEKAH..
  • nak sponsor tuk besaukan bisnes mak ayah..
  • beli pe yang saya suke...!!
  • ops, kna banyakkan bersedekah.. Jgn lupe tuh..!!
  • lagi.....????
5 of my bad habits:
  • suke nangis klo dah xleh tahan sgt...!!
  • takut nak drive...!!
  • suke MERAJUK ..
  • .....
  • seolah2 xde bad habit.. HAHAHA...!!
5 places I've lived/living:
  • Ipoh, Perak
  • Beseri, Perlis
  • Sg. Dua, Penang
  • Tg. Malim, Perak
*************************************

Wednesday, December 17

♥ e-card from sis tera ♥




Arini, saya mendapat E-Card ni sis Tera.. time kasih daun keladi di ucapkan.. beliau berikan khas kepada kawan2 blooger yg disayangi.. kepada sis Tera, saya pon mengharapkan persahabatan ini kekal berpanjangan sampai bila-bila.. I'Allah... Amin!
nanti2 klo de masa, saya pon teringin sekali nak kasi card cam gini.. HIHIK..
tenx again yer akak.. lap u.....!!

****************************************************



****************************************************

♥ pesta pantun ♥


seperti biasa, pas subuh, saya ketiduran semula.. bangun-bangun terasa sejuk semacam.. men-tengok jam baru kul 8.. erk, baru eyh.. hihik.. ohh, hujan rupanya pagi nih.. patut la sejuk noo.. nak tarik comforter, takut nanti ketiduran lagi sampai kelewatan bangun.. dengan penuh "kerajinan", saya membangunkan diri.. kemas-kemas katil.. TERpandang aje laptop, TERasa nak bermain dengannya.. bukan sengaja.. sume secara TER-sengaja.. HAHAHA.. online la sat.. huh, anak dara pe tah.. tak mandi lagi, terus online.. huh..!!
pagi ni saya meng-check satu website yg biasa saya masuk.. arini de 5 mesej.. wah, sapo la kasi nih.. so, saya baca la satu per satu.. sampai satu mesej nih, saya ter-shock.. erk, sekali dapat pantun daaa..!! first time dapat mesej berupa pantun ni.. kok bagaimana mau di-jawab sih.. takpe la.. saya share dengan bloggerzz sume eyh.. 4 those yang terasa ingin berpantun tu, leh aje.. tolong jawabkan tuk saya pon buleh gak.. hihik..

-------------------------------------------------------------------
ni adalah pantun-pantun yang dijual kepada saya.. dijual secara pukal..

Big GrinBig GrinBig Grin

" Bertudung cantik mata memikat;
Melirik senyuman memukau semua;
Wahai cik adik saya terpikat;
Bolehkah tahu siapa nama?"

"anak itik berlari setempat;
anak ayam mencari ibunya;
saya melihat awak asal setempat;
sudikah berkawan asal tiada berpunya?"

"bunga emas bunga teratai;
orang lama banyak pengaruh;
saya bukan niat mengintai;
hati terpikat terus menaruh."

"sayang wanita menghias hati;

menghias jiwa hati yang lara;
apa daya hasrat di hati;
mimpikan bunga menghias yang duka.

Big GrinBig GrinBig Grin
-------------------------------------------------------------------

serius.. memang saya tak pandai berpantunan seperti demikian.. angah ( abg ayah ) memang terer berpantun, eisha pulak selalu menyibukkan diri meng-copy hasil pantunan tersebut dalam notebook dia.. tah pape aje minah nih.. huhu..

so, tuk membalas pantun tersebut, saya terkebil-kebil mencari idea.. mencari, mencari dan terus mencari.. tak jugak jumpa-jumpa.. aisehhhhhh...!!

terdengar satu suara berkata-kata
" huh.. bahasa melayu kamu terlalu teruk la wahai cik linda.. ni lak nak berpantun..
"

saya menjawab ( dalam ati aje la.. HIHIK )
" cis, berani tuan hamba berkata demikian... "

oke-oke.. nanti saya bersihkan diri dlu.. pastu idea confirm datang sebab saya dah cukup wangi..!!

***************

tepat 11. 05 saya meng-online-kan diri balik.. pas abis kemas umah, sempat la mkn sambil2 tgk cite prince turn into frog kt channel 8tv.. waktu siaran kul 10-11 pagi.. eyh, eyh..!! tak habes2 saya tolong wat promotion kan.. HAHAHA.. wlaupon dah tgk cite nih, saje gatai nak tgk balik.. besh tau.. romantic comedy gitu...!!

berbekalkan kemudahan google, saya mendapat panduan tuk membina pantun.. HAHAHA.. klik punye klik, rupanya penghantar pantun pon meng-copy aje pantunnya..

---------------------------------------------------

Baiklah tuan, saya beli pantun tuan hamba... jual murah yer...!! HAHAHA
( sila rujuk barang jualan yer )

Big GrinBig GrinBig Grin

" Bertudung cantik mata memikat;
Melirik senyuman memukau semua;
Wahai sedara kenapa terpikat;
bile masa saya senyum kat sedara..? "

" anak itik berlari setempat;
anak ayam mencari ibunya;
ku kejar-kejar tak dapat-dapat;
berkawan boleh, tiada salahnya.."

" bunga emas bunga teratai;
orang lama banyak pengaruh;
awak, tak baik tau mengintai;
hati terpikat jangan disuruh. "

" sayang wanita menghias hati;
menghias jiwa hati yang lara;
siang malam asyik bermimpi;
cuci kaki tu sebelum tidur la.."

cakk pongg cakk pongg...
Big GrinBig GrinBig Grin

so, cne kengkawan sume?? berbakat tak saya dalam arena perekaan pantun nih? HAHAHA..

Sunday, December 14

♥ mari berlumba ♥

~ kahwin. berkahwin. perkahwinan ~

Sama cam entry sebelum ni, saya sudah membebel tentang cuti sekolah dan majlis perkahwinan.. Cuti sekolah je, kahwin.. sana sini orang kahwin.. Orang kahwin di sana sini.. Di sana di sini.. sana dan sini.. Kahwin, kahwin, dan kahwin lagi.. Asyik kahwin, kahwin, kahwin.. Bape banyak kahwin daa.. Huhu.. Oh, nape la sume orang nak berkahwin masa ini.. erm, Susy pon berkahwin pada hari ini.. Selamat Pengantin Baru kepada Susy..
Pagi-pagi tadi, call noni ajak gi umah Susy.. memula dia kata takleh kua sebab takde sapa nak jagakan baby dia.. Aik?? baby?? bile masa noni berkahwin?? Erm, baby kakak dia.. dia jadik babysitter sekarang nih.. So, kena jaga baby la.. Maka, dengan penuh bersemangat saya terus mengajak beliau berpergian bersama-sama ke umah susy.. Yes...!! Berjaya.. So, kami together-gether ke umah pengantin.. Ops, kami tu siapakah?? Kami itu adalah terdiri daripada classmate sekolah rendah.. Saya, noni, khairil izi, hanapi, hasbullah, zahuri, yoep dan isteri serta angkatan tentera beliau.. HAHAHA..
Sana dan sini juga, kebanyakan kawan sudah pon bertunangan.. Bukankah sangat seronok bertunangan? Mendapat sebentuk cincin lagi.. Tapi saya tak mau cincin.. at least bracelet ok gak.. Wah, Melampau neh! Sangat-sangat melampau kerana meminta seperti ini.. Malulah diri itu secara sedikit.. HAHA.. Tapi biasa la tu bertunangan dengan sebentuk cincin.. erk, mengapa ingin bracelet? kerana cincin terlalu kecillah.. sangat sukar di-detect oleh orang lain.. AHAHAHA.. sekali lagi ber-ketawa dengan ganasnya... Sedarkah kalian bahawa saya sedang berlawak jenaka?? Jangan dituduh saya pisau cukur.. saya manusia.. bukan pisau.. Atau saya juga bukan mata duitan.. Kerana itu sume tidak benar.. T.I.D.A.K...!!

Erk, kepada kengkawan yang masih belom bertunangan seperti saya.. Single but not available.. HAHA.. mari kita berlumba sapa yang akan berkahwin dulu.. yea yeah..........!!
" ayuh kawan-kawan… kita lumba! 1, 2, 3, sapa kawen dulu?? "

***************************************************************

mari mencuci mata men-tengok gambar-gambar ini..
plus / minus:
~tuk meng-tengok gambar secara clear, silala click pada gambar berkenaan..~


sesampai aje kt umah Susy, pengantin dah pon sampai.. Baru nak ber-santap.


tak kire, nak ngaco korang makan gak.. hah, dah malu-malu.. HAHA..


abadikan kenangan bersama kengkawan kelas Darjah 6K..


oke, jangan kelip mata...!!

yeop pon dah de 2 anak.. iyer.. dah 2 orang.. sepasang lagi..!!

lapau.......... lapau............!!


ber-sandaran pada kekenyangan.. HAHAHA..


dis picture saya grab from suzanna julia.. nak tgk gambar dgn lebih banyak, meh jenguk frenster..

Saturday, December 13

♥ kasih penguin ♥




Kenal tak binatang apakah ini? Ye.. Ini adalah penguin.. Hihik.. cam tanya kt dak-dak tadika aje.. erm, saya andaikan bahawa sume orang kenal yang manakah makhluk ciptaan Yang Maha Esa merupakan seekor penguin.. penah tengak cite Pingu tak? Dalam cite katun, kita dapat tengok aksi-aksi penguin yang comel, kelakar pon ade.. PINGU..!! pingu..!! HIHIK..

dalam entri kali ini, saya lebih terjurus kepada National Geography edisi PENGUIN..
saya ingin berkongsi sedikit cerita
mengenai keindahan, keistimewaan dan kebahagiaan hidup penguin..
erk, time kasih tuk Mr. Pengetua kerana mendedahkan saya dengan kisah Penguin semasa taklimat beliau aritu.. memang manarik.. sangat-sangat menarik...!!

.:: fakta mengenai penguin ::.

penguin merupakan haiwan akuatik dan spesis burung yang mempunyai tahap komunikasi yang paling tinggi berbanding spesis yang lain. spesis penguin yang terbesar adalah Emperor dan The King.. tinggi penguin adalah 4 kaki (1.2m).. penguin mampu hidup selama 15 - 20 tahun dan beratnya adalah 40kg.. alamak, lebih kurang saya aje berat penguin ni.. p
enguin adalah saya ke saya adalah penguin? HAHAHA.. Huh, mengarut aje.. oke, sambung kembali..
setiap penguin akan mengeluarkan bunyinya yang tersendiri sebagai tanda pengenalan.. apa yang saya tau, setiap bunyi yang dikeluarkan adalah unik dan berbeza di antara satu sama lain.. Subhanallah.. Tengokla ciptaan Yang Maha Esa ni.. erm, penguin hanya akan bertelur sebanyak dua atau sebiji sahaja. pemangsa terbesar dan paling merbahaya bagi penguin
adalah singa laut..



.:: keistimewaan penguin - kasih si Ayah ::.


" huh, perangai macam binatang....! "

saya pasti seandainya manusia melakukan sesuatu perkara di luar tabii, masyarakat pasti akan berkata, seperti di atas.. sebab apa? sebab kita telah meletakkan persepsi bahawa binatang ini adalah sejenis spesis yang buas & tidak mempunyai akal fikiran..
samalah dengan manusia seandainya tidak menggunakan akal untuk membuat pertimbangan, tahap sama dengan haiwan.
. tapi, spesis penguin ini lain pula ceritanya. mereka setia dalam perhubungan.. penguin tidak seperti haiwan lain.. erm, pasni kompem ada yang ibaratkan kisah percintaan & kasih sayang mereka seperti pasangan penguin.. HIHIK..
Oke, kita mulakan kisah penguin yer.. Al-kisahnya, si jantan akan meninggalkan si betina setelah mengawan yang kemudiannya hanya si betina akan menjaga anaknya.. penguin jantan sangat setia terhadap pasangannya.. si jantan tidak akan mencari pasangan yang lain malahan akan setia kepada si betina untuk selamanya.
. Wah, bagus tu.. Wahai kaum Adam di luar sana, contohilah Penguin Jantan ini.. HAHAHA..
tengokla video ini.. mungkin anda akan lebih memahami kenapa saya katakan bahawa kita perlu contohi kasih sayang si penguin.. harap anda mendapat manfaat daripada entry kali ini..

video

---------------------------------------------------------

Friday, December 12

♥ hadiah perkahwinan ♥


~~~ Cuti sekolah & Majlis Perkahwinan ~~~


Memang dah sinonim dengan masyarakat sekarang nih.. Time cuti sekolah, berebut-rebut nak wat kenduri kawen.. Hari Sabtu, Ahad bersusun kad kawen.. Nak gi umah mana satu nih.. Alahai.. Tapi, penah tak kowang dengar de kawasan biasanya di kampung yang wat kenduri pada hari-hari biasa.. erk? sound wierd? huhu.. sapo nak datang eyh? erm, ni bukanlah perkara yang pelik.. sebagai contoh, dat day masa saya gi felda bersia, gerik, ari kamis pon de kenduri kawen gak.. life style kat kawasan kampung tak sama dengan kehidupan yang berorientasikan "office hour".. so, tak wujud masalah de orang datang ke tak.. cuma, bagi yang terikat dengan waktu bekerja saje yang tak dapat datang..
Ops, bukan niat saya nak bukak cite pasal majlis perkawenan nih.. huhu.. Nanti de lak yang akan kata saya tak sabau-sabau nak kawen lak.. HAHA.. erm, tuk entry kali ni saya nak cite pasai hadiah perkahwinan.. Hadiah tuk pasangan yang baru diijabkabulkan.. Wah, ayat...!! Ayat buku tuh.. Tak tahan.. Bukan senang saya nak menggunakan ayat dengan sebaik mungkin.. Hihik,, Akceli, dis weken 14 disember 2008, salah sorang dari kawan sekolah saya akan mendapat title " puan".. so, jenuh la saya berfikir.. nak kasi pe eyh.. tak besh lak datang dengan tangan kosong aje.. huhu.. saya ndak tau apa mau dibeli.. biasanya kamu urang beli hadia apa ya? saya mau tiru ba..!!
Align Centre

Last few years, masa maksu saya berkahwin, ketika sesi membuka hadiah, situasi camni berlaku.. Hadiah pertama, satu set pinggan magkuk.. Hadiah kedua, pembakar roti.. Hadiah ketiga, rice cooker.. Hadiah keempat, set periuk.. Hadiah kelima, album saiz besau.. Huh, begitulah seterusnya.. hadiah gelas saje sampai de 3, 4 set.. pembakar roti pon camtu.. Huh, hadiah yang sama..
saya terfikir gak.. pe tujuan orang kasi hadiah eyh?? pe maknanye.. Adat? Kelaziman? Tanda ucapan tahniah? Maybe si pemberi meng-kasi hadiah tuk persediaan perkahwinan dia lak kot.. Dengan harapan, time dia kawen nanti, kengkawan dia akan kasi hadiah kat dia gak.. HAHA.. tak ikhlas tul.. Tapi de gak yang bagi sebagai tanda tulus ikhlas yang lahir dari hati dengan niat tuk meraikan hari bahgia kengkawan kita tu.. Sama cam saya gak.. permberian yang tulus ikhlas dari hati sanubari.. HAHAHA..
Erm, berbalik kepada jenis hadiah yang nak diberikan tadi.. Kengkadang saya akan gi supermarket, usha-usha dlu barang pe yang nak di hadiahkan.. nengok-nengok mana-mana yang tomei.. dan yang paling important, sesuai dengan fulus dalam poket( bold, underlined, kale merah, size font besaq.. menunjukkan kesan KEPENTINGAN di situ.. HAHA ), den baru la beli..

Ni antara hadiah-hadiah yang biasa dijadikan hadiah sebagai hadiah untuk kengkawan dan sedara mara yang berkawen..

- set cadar ( AKEMI mmg ok.. tp mahei sket la )
- set barang dapur ( galakkan pengantin pompuan masak )
- set tuala ( dah siap packing dalam kotak, tulis "selamat pengantin baru" )
- set pinggan mangkuk ( biasa dah orang bagi )
- peralatan elektrik ( dvd, tv, iron & ... )
- set buku rujukan bimbingan alam perkahwinan ( interesting..! )
- set baju baby ( galakkan mereka tuk dpt baby cepat2.. HAHA )
- set lampu tidur
- set bilik tidur ( somting like comforter, blanket.. )
Namun, apa pon yang nak dihadiahkan, yang paling penting adalah pemberian setakat yang termampu dek poket.. boleh gak klo nak share ramai-ramai.. klo share, leh la beli yang mahal-mahal sket.. HIHIK.. kepada pasangan pengantin, especially Susy Hasnanita & pasangannye, saya ucapkan :
~~~ Selamat Pengantin Baru ~~~
" Semoga Allah memberikan keberkatan kepada kamu dan semoga Allah menghimpunkan kamu berdua di dalam kebaikan.. "

Thursday, December 11

♥ jalan-jalan part 2 ♥


Alhamdulillah, hari ini, saya bersama keluarga meneruskan lagi program jalan-jalan.. Destinasi hari ini adalah di Grik, Perak.. melawat kediaman rasmi Macik ( sedara sebelah ayah ) di Felda Bersia.. dan juga kediaman pakcik ( sedara sebelah emak ) di Pekan Grik.. walaupon agak kepenatan, tapi apa yang penting ( INGAT : perlu dibaca sama seperti sebuah rancangan tv kanak-kanak.. HAHA ) hubungan kekeluargaan perlu dieratkan.. Ya, memang itu tujuan mak ayah.. ingin memperkenalkan sedara maranya kepada kami.. dan memperkenalkan kami dengan sedara maranya.. Huhu.. Dengan alasan " sok lusa silap-silap sedara sendiri pon korang tak kenai.." Dan kami sebagai anak-anak yang baik dan sememangnya baik menurut segala arahan yang dikeluarkan.. Apa pon, sapa la yang tak nak jalan-jalan kan??? hihik.. Yela, kalo bantah arahan, silap-silap kena dok sengsorang kat umah.. TAKMO.....!!

*-------------------------------------------------------------*
Selepas menunaikan solat isyak setelah selamat pulang dari mengisi masa berkualiti bersama keluarga, saya dengan bersenang dan bersuka hati menghadap blog sendiri dengan penuh kecintaan.. HAHA.. menceritakan tentang hari ini.. SUDAH..!! lagi?? erm, pe ek.. oke, kita cerita pasai malam semalam lah..
semalam, selain dari aktiviti merendamkan badan supaya kelihatan segar dan bertenaga, saya bersama keluarga telah mengisi masa berkualiti bersama-sama dengan me'nyumbangkan lagu.. memang betul-betul sumbang.. kedengaran yang agak sumbang dan memang terjadi kesumbangan.. HAHA.. sekali lagi ayat maut dariku..
ingin berkongsi suara-suara sumbang kanak-kanak ini.. sila la mendengar kesumbangan tersebut..

video

Wednesday, December 10

♥ jalan-jalan cari pasal ♥


“ Dah, gi bersiap..! Pasti ni kita nak gi jalan… ”

Cuti-cuti sekolah nih, kowang gi mana? biasanya, time gini la salunya de yang amik kesempatan tuk meluangkan waktu berkualiti tersebut.. walaupon tak berapa nak kualiti.. tapi memang harap supaya berkualiti.. Erk, apa nih.. Ha..? Yang penting, harus diingat, Jangan membuangkan waktu sesuka hati.. jangan buang merata-rata juge ye.. Bila membuang merata-rata akan mengotorkan kawasan, maka sila jaga Kebersihan.. Erk, Never mind.. Apa pon yang saya merapu, Waktu berkualiti yang paling berkualiti adalah dengan meluangkan waktu tersebut bersama keluarga tersayang..
------------------------------------------------------------------

~ berhenti sebentar untuk ruangan iklan ~
Jika anda pernah berangan ingin menikmati kenikmatan air panas asli di Danau Toba, Indonesia, anda tidak perlu membuang masa dan menghabiskan wang ke negara orang. Hot Spring Sg. Klah pastinya akan memberi kepuasan kepada anda. Ianya sesuatu yang amat menarik terutamanya kalau anda berkesempatan bersantai bersama keluarga serta rakan-rakan di Sungai Klah Hot Spring Park ini.

( gaya cakap sama seperti pengacara tv - jom jalan jalan... HAHA )

Cam hampeh aje wat promosi lak dalam entry kali ini.. HAHA.. Ops, kepada anda, saya tidak diupah oleh pihak Felda Sg. Klah untuk wat promosi.. ye.. TIDAK sama sekali.. sekadar ingin berkongsi pengalaman..
Semalam, saya bersama family telah meluangkan waktu berkualiti bersama-sama.. sangat-sangat berkualiti.. dan sememangnya sungguh berkualiti.. Kami telah ber-picnic dan bermandi-mandian Hot Spring, Sg. Klah.. kawasan terletak di Felda Sg. Klah dalam daerah Sungkai.. mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih dari ipoh dan kami telah menghabiskan masa hampir 2 jam berendam di sini.. Taman rekreasi Air Panas ini memang besh.. facilities ok.. panorama alam yang cantik.. kawasan tempat mandi yang besh.. de tempat tuk merebus telur.. merendam kaki.. huh, pendek kata, memang saya meng-suggest-kan kepada kengkawan sume tuk berkunjung ke sini.. tak rugi...!! Huh, ini adalah kenyataan fakta yg tepat dan bukan auta daripada saya ye..

*****************************************************

Hasil aksi PANASSS kami satu family..
saksikanlah.. yea yeah...!!



ini adalah sotong kurita.. eyh, tul ke? huh, suke ati saya la nak kasi nama pe.. ni tempat air sejuk.. akceli xde la sejuk noo.. biasa aje la..


aksi kanak-kanak sawan.. HAHA.. memang tak takut air cam akak.. ensem lah..!!



akak.. iaitu diri saya sendiri berada di tengah-tengah.. terpaksa memegang afiq.. agak ketakutan disini kerana berada di dalam air.. Huh, kenape mesti takut bile berada dalam air..!!



empat keping gambar diikat dalam bentuk filem.. jual.. jual..!! HAHA..
aksi-aksi adik beradikku.. macam-macam aksi.. beraksi-aksi la dorang nih..



gambar dikepilkan dalam bentuk notebook pula..
gambar atas :
kelihatan bunda macam terketar-ketar.. Erk, sejukkah? Tengah berendam dalam kolam air panas nih.. Asal terketaq-ketaq lak..??
gambar bawah :
bersama ayah.. kat kolam air panas baru ayah nak join merendamkan diri..



6 keping gambar yang dimuatkan dalam bentuk setem boleh didapati di pejabat pos berdekatan anda.. HIHIK.. aksi-aksi menarik yang sempat di-snap oleh abang saya..