Thursday, November 6

♥ selamat maju jaya ♥

Salam pen, buku nota wat kengkawan yang tgh bertungkus lumus menghadapi final exam.. ops, x lupe juga wat adik2 yang bakal menduduki SPM x lama lgi terutamanya tuk student form 5 SMK Tasek Damai, Ipoh..

Saya doakan semoga anda sume cekal menghadapi dugaan ini.. Biasa la student mmg x dapat lari dari exam.. student lari la laju cne pun, exam pasti akan kejar.. mereka akan saling berkejar-kejaran, bermain bersama seolah2 student & exam merupakan 2 entiti yang sangat akrab.. Pe yang saya merepek nih? Aghhhhh..
Masa musim exam ni, klo x kuat fizikal mental, mau petak kepala otak dibuatnye.. ingat tau, jgn wat somting yang
x masuk akal sudah.. huhu..

kat cni de beberapa tips menghadapi peperiksaan untuk dikongsi bersama...

1. Pastikan semua peralatan peperiksaan seperti pen, pensil, pembaris serta kad pengenalan dan slip peperiksaan di sediakan. Make sure tau pusat peperiksaan anda.. bukan pusat yang terletak di perut anda.. BUKAN.. jangan lak masa ari nk exam br dok sibuk nk mncari.. silap2 haribulan, tersalah dewan.. hah, sapa yang susah???
2. Banyakkan solat hajat 2 rakaat dan bacaan yassin mohon agar Allah berikan ketenangan dan kemampuan menjawab soalan dgn sempurna.. yang ini, klo tau doa aje, tapi x usaha xde guna gak.. so, LU PIKIR LA SENDIRI...!!

3. pastikan tidur yg mencukupi.. ia penting bagi badan dan otak cergas utk hadapi peperiksaan.. wah2, part tdo menido ni mmg best tp agak2 la.. jgn sebab nk cerdaskan otak, tdo smpai x hinggat dunia...

4. pastikan diri tidak tertekan dgn membuat ulangkaji disaat akhir.. pelajar cemerlang sentiasa bersedia awal menghadapi peperiksaan.. point ni x bpe stuju sgt.. akceli ni depend pada individu la.. klo dh biasa study last minute cam saya ni nk wat cne.. tul x? org BIJAK PANDAI cam saya ni la yang suke study camnih.. hihik..

5. sebaik-baiknya pada pagi sebelum nk exam, solat Subuh berjemaah dgn keluarga dan mohon restu dari kedua ibu dan ayah.. klo yang dok asrama tu, salam la ckgu, kengkawan, musuh2 anda.. hah?? musuh? cam de pengalaman aje nih.. huhu..

setakat itu sahaja..
selamat menghadapi peperiksaan.. doa saya sentiasa mengiringi setiap langkah anda.. :)

8 comments:

Ombak said...

anak2 murid..dengar kate nasihat dan tip yang diberikan oleh bakal cekgu nih..salam peperiksaan...ceewaaahhh

rianafatiha said...

aiyakkkkkk....!!! tul tu ncik ombak..

Ombak Tak Tahu said...

untuk murid2 yang dilema..jgn risau...ni tip untuk hilangkan dilema murid2...tulis nota kecik..letak dalam toilet..lepas tu masa pekso..buat sakit perut..cerit berit..ape lagi..g baca nota dalam toilet tuh...hahahahahaahahha...gurauan peperiksaan...ape2 pun jgn lakukan di dalam dewan peperiksaan..huhuhuhu

rianafatiha said...

uish, jgn mngaja yang BUKAN2.. tips ni TAK PATUT diikuti.. ncik ombak ni mcm de pengalamn aje wt gini ye.. heheh..

Anonymous said...

time periksa ni mmg stress. klo ade cikgu cun bagi sokongan moral barula semangat. hehehe. dah ade bf?

rianafatiha said...

wah2.. sapakah gerangan yang brtanya ini.. huhu.. bf? nk tau? baca kat profile.. kt situ ada jwpnnye..

Ombak Tak Tahu said...

memang pengalaman pun tapi pengalaman orang lain...tu yang kongsi bersama..ape laa sangat ilmu di dunia nih..kalau tak kongsi..:)

rianafatiha said...

erm, x salah tuk berkongsi pengalaman.. time kasih yer..