Sunday, November 9

♥ mewujudkan penuaan ♥

Pada pagi ahad yang penuh keselesaan ini, saya ingin berkongsi lagi tutorial adobe photoshop.. kali ni, kita berpeluang utk meng'edit' gambar supaya dapat mewujudkan kesan seperti gmbar di bawah..

Bila penterjemahan bahasa menjadi tersangatlah Melayu, maka pemburukan bunyi akan terjadi. Perkataan create aging telah diburukkan menjadi mewujudkan penuaan. Arkk.. TUA?? Oh, noooo... ops, ini adalah suatu isu yang sensitip pagi sesetengah pihak.. mintak AMPUN yeh...

OLD PHOTO EFFECT


cam biasa memula, kita perlu menyediakan photo yang ingin di'edit'.. gmbar yang saya pilih adalah gmbar keluarga belah atuk saya.. huhu.. poyos tol... :)

Step 2 :
Duplicate gmbar tersebut.

Step 3:
Desaturate.
( Sila rujuk pd tutorial sblm ini klo dh lupe )

Step 4:
Color balance @ CTRL + B
tuk mewujudkan kesan2 kuning pada gmbr..
ubah suai la ikut sesedap rasa anda.. rujuk gmbar bawah nih..

Step 5:
Now, the most important part is the texture file.. awk kena cari satu gambar kertas diperonyok.. eyh, tul ke perkataan itu? ala.. cne nk ckp eyh.. cmni, bile kita dh x guna kertas tu, kita gumpal2 kertas tu.. haa.. effect gumpalan cmtu la yang kita nk..
bile dah de file tu, paste aje kt satu layer baru..

Step 6:
Adjust gambar gumpalan kertas td supaya dpt tutup gambar memula tadi.. nk rotate ke nk transform cne pon, ikut korang suke la..

Step 7:
Bile dah adjust gambar tu, tukar LAYER MODE dari NORMAL kpd OVERLAY.. pastu apa yang kita nmpak skg ialah kesan gumpalan kertas di sebalik gambar asal td..

Step 8:
Dah hampir siap... oke, untuk mencantik dan meng'real'kan gambar tu supaya jd cm gmbar lma, kita tambahkan NOISE pd gambar.. kire tambahkan kesa titik2 halus la.. nk wat tu, senang aje, klik FILTER > NOISE > ADD NOISE..
ni pon adjust ikut sodap mata memandang..

Alhamdulillah, kerja meng'edit' tadi dah selesai.. ni hasil yang kite dapat.. tengok la perubahan pada kedua2 gambar tu..

3 comments:

Ecah said...

oh baru tau camne nak gune overlay tu.. yg len len da bese dah.. hihhihi chaiyok.. teruskan usaha wat tutorial okeh.. cayang rianafatiha!!!!~

Ombak said...

pandai tul die mengeditkan diri nih..tul...tul..tak leh nak tandingi..:D

rianafatiha said...

ecah dah try wat ke? jadi x?
cayang ecah juge..

ombak, 'mengeditkan dri"??