Saturday, November 15

♥ kesan Vignette ♥

bertemu lagi di ruangan tutorial... hihik... cam episod dalam tv lak.. hahahaha... erm, disebabkan permintaan daripada beberapa org kawan yang nampaknye berminat nak belajar lagi tentang tips Adobe Photoshop, arini saya meluangkan masa tuk mengajar anda teknik-teknik seterusnya..

pe yang saya ingin kongsikan pada arini ialah cne kita nak menambah kesan Vignette pada gambar.. uish, menatang pe lak nih.. huhu.. xpe2.. usah risau, usah malu, usah takut.. takde yang susah pun pada tutorial kali ni.. pada kengkawan yang dah mahir tu, leh la share pe yang kurang yer..

1st step:
cam biasa open file yang nak di'edit'.. saya amik gambar gubahan jam tangan nih..
2nd step:
Klik pada butang New Layer.. Fill dengan warna hitam.. Pastu, gunakan rectangular elliptical marquee tool dan pilih bahagian yang ingin dipaparkan..
3rd step:
Pilih menu Select > Feather.. Isikan 50 dalam kotak radius.. Tekan kekunci backspace sebanyak 3 kali.. kat sini ikut suka suki anda la nak cne.. nak tekan kekunci banyak kali pon.. rasa-rasa cam ok tu, benti la.. jangan la dok gatai tangan nak tekan agi.. huhu..
4th step:
Dah nampak sedikit perubahan bukan? hanya gambar yang ingin dipaparkan sahaja yang jelas.. untuk mencantikkan lagi paparan tersebut, anda bolehlah menambah perkataan atau ayat-ayat yang sesuai..
mudah bukan.....???
hasilnya cukup membuatkan anda tersenyum puas....!!!
lihatlah perbezaan gambar sebelum dan selepas di'edit'...

4 comments:

goooooood girl said...

your blog is feel good......

rianafatiha said...

tanx good girl...!! welcome 2 my blog..

Ombak said...

hehehehhe..dapat pujian..tapi memang patutpun..omputih bagi pujian ke tuh..:D

rianafatiha said...

ncik ombak, saya pon tatau sapakah gerangannye cik adik tersebut.. hihik.. time ajela pujian dgn sepenuh ati.. alhamdulillah de insan yang menghargai...