Wednesday, November 5

♥ kerongsang riben cekgu chomel ♥

Kerongsang @ brooch menjadi aksesori yang perlu ada dalam pemakaian tudung Muslimah.. Kerongsang yg unik dan menarik tentu saje dpt menarik perhatian.. Lately, dis accesories banyak dijual2 di merata-rata tempat.. macam2 jenis ade.. bentuk binatang, buah2an, bunga, daun.. macam lgi la..
for 2day, pe kata.. kita sma2 mengkreatifkan dri supaya lebih kreatif.. ni salah satu rekaan kerongsang yang totally simple.. erm, cikgu chomel akan mngajar kita cara2 wat brooch riben sndri.. erk.. cekgu chomel? huh.. chomel kah?? ( gambar smiley yang menjengkelkan )
Pe yang kite perlukan ialah :

Glue Gun berserta Glue Stick ( klo xde kowang guna aje la Gam UHU ), Riben, Ceper penutup & Rangka Pin Kerongsang dan Manik2 untuk hiasan.
Memula, ikat simpul dan bentukkan riben terlebih dahulu.. Mudah bukan? Klo x reti gak, mintak la tolong sesapa ikatkan.. alahai, senang aje ma..Pastu, panaskan glue gun dlu.. Ops, time ni kna ati2 sket yer.. jgn terkena jari jemari yang runcing tu sudah.. nnt saham trun pulak.. HAHAHAHA... letakkan sedikit gam pada belakang ceper.. sikit aje.. nnt comot lak..

Letakkan sedikit gam juga pada riben.. and den, lekatkan la both parts yang telah di letakkan gam tadi.. tekankan sedikit..

Untuk hiasan, manik boleh diletakkan pd bahagian tengah riben.. klo xnk xyah la taruk.. den x pakso pon.. sume ni ikut sesodap raso ekau la.. huhu..
so, ni hasil yang kite berjaya perolehi.. klo rsa2 nk keraskan tangan kowang, try la wat... hah? KERAS TANGAN??
Mudah, ringkas, cantik, menarik, tertarik, kau mmg da bomb........!!!

8 comments:

blog BeliBuy said...

kreatif sungguh

rianafatiha said...

kreatif ke? simple aje nih.. leh aje klo nk mncuba..

Ecah said...

aii kreatipnye dia.. ade ade je idea..

rianafatiha said...

hihik.. bestkn tgk somting yg comel.. budget x kua pon.. just guna brg yg dh ada..

Ombak Tak Tahu said...

malas nak puji...nanti terangkat terlalu tinggi lak die nih..nanti tak dapat nak kejar lak..hahahahahaha..nak wat camne..masuk dalam nih..sume puji kate kretif je...:P

rianafatiha said...

alamak.. coretan CEMBURU mula terpamer.. aiseh, bukan niat utk mintak dipuji.. hanya berkongsi ilmu shj..

Ombak said...

eleh..CEMBURU tu siap tulisan besar agi..takde maknenye nak cemburu atas kekratifan orang...sbb memang comel pun..huhuhuhu

rianafatiha said...

huraaayyy... ncik ombak telah memuji brooch saya.. hihik.. time kasih..