Friday, October 31

♥ calon pilihan ♥

Dat day sy de borak2 dgn sorg member laki nih.. kre boyfren la.. HAH? boyfren? alahai, kantoi..!! eyh, copp.. kawan lelaki la.. kawan.. bkn teman lelaki.. beza tau kawan dgn teman.. hihihik.. erm, antara intipati perbualan kami berkisar kpd dirinya yg sibuk mmbuat survey mncari calon istri.. hahaha.. ayat..!! x tahan.. okey2.. dipermudahkan ceritanye cmni, member sy yg sorg nih nk mncari calon istri.. from our conversation, dat boy de mletakkan syarat yg calon istri dia nih selain dr rupa paras yg sedap mata memandang, family background oke, dat girl mesti pndai masak..
alahai.. npe eyh lelaki mletakkan syarat pandai memasak dlm check list dorg? Kalau perempuan tak boleh memasak, mesti dikutuk dan disuruh belajar..

"Apalah perempuan, tak pandai masak.. siapa nak kahwin dengan awak!"

Usually 4 those yg x bpe reti memasak tu biasanya akan kasi alasan cmni...

" dari kecil tak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran je. lagi pun, msa zaman skola dlu, tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya. "

npe ek bagi seorang lelaki, tak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak.. huhu..
sy tau masak ke? spa nak tolon jawab????
Erm, wahai kawan2 yg sejantina dgnku, kite pon sepatutnya leh buat cm gitu gk.. Kalau lelaki boleh letak syarat cmtu, why not kt wujudkn persoalan yg ni lak..

"lelaki yg x leh jadi imam, x layak jadi suami sy.."


erm, leh pkai x syarat ni? Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga?Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam.. Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah.. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan lak.. haha.. boleh x?
Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai.. tak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya..
Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam.. nk wat cne, "syurga seorang istri di bawah tapak kaki suami"..
"Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?"
Betul juga. Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya?
Maka bertanyalah sy kpd beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini.. Ternyata ramai yang menjawab tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal.. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri.. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam..
Isu ini sepatutnya kita beratkan seperti mana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami.. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa queen control.. Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang.. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki! pon belajar gak.. kita sama2 perbaiki dri masing2...!!!

Thursday, October 30

♥ conteng2 dimuke ♥

td sempat br'YM' dgn ex-scolmate.. alhamdulillah, cepat tul ko nk tukar title ye.. br awl taun aritu dpt title jadik PUAN, la nih nk di'up'kn jadik bakal mama lak.. alolo.. so sweet.. saya tumpang hepi yer.. aiseh, saya bile lagi nih? hahaha.. jgn nk mngade2... ok stop it..
now, berdasarkan entri conteng2 dimuke tu bukanlah sma maksud dgn menconteng arang di muka.. lain sungguh maksudnye itu.. hihik.. sb saya nk bukak cite pasal makeup pulak.. memember ( kata ganda tuk member.. hahaha.. mampus dewan bahasa saman ) oke2, jgn mare eyh.. balik pasal story make up td.. memember saya kt friendster punye pasal la nih.. asal korang makin santek ek skg? saya tengok picture kowang upload dlm tu sume dh tomei2 belaka.. iskh2.. dh siap wat kale2 tang muke tu.. ( saya pun pe kurangnye.. kengkadang main kale2 gak ) hihik..
scara tak sengaja nye saya pun, trsemangat nk belajo cecara nk make up lawa2 nih.. pe lagi.. trus clik youtube.. hahaha.. taip aje.. make up.. brderet2 link dia kasi.. saya dgn penuh kusyuk dan tawaduknye, menengok.. aceh, apsal la smangat sgt nih.. pelik tul.. tetibe aje.. nk try gak? Pergilah cuba.. Saya suka.. Tapi saya tak suka makeup tebal2 sgt.. cukup la skadar bedak compact, eye liner kale hitam sket, eye shadow kale light pink & lip gloss tuk nmpakkn bibirku yg mnggoda nih.. mataku dh cukup cantek.. so, xyah nk ubahsuai lgi..( kah, kah, kah... perasan lgi minah nih ) pe pun, Makeup memang seronok.. muke cam dh di'upgrade'..
Nanti nak cuba lah make-up cm ala2 Aisyah dlm ayat2 cinta tuh.. santeknye......!!! tapi idungku tak mancung terpacak cm Aisyah.. muka pun agak kebulatan la pulak.. cne nk kalahkan ekin Mawi ( kah kah kah. ada hati rupanya ) tibe2 ekin trmasuk dlm blog ni pulak dh.. hahaha.. fuh.. hepi tgk dorg nih make up.. touch up sini, touch up sna.. dah jadik.. santek lak tuh.. make up ala2 mata angelina jolie pun ade.. wah2.. kna try nih.. hihik..
Ya Allah, comelkan la muka ku yg agak kecinaan ini. Eceh.. x bersyukur ye.. hihik...
tapi.... cooooooppp..!!! barang2 nk make up ni boleh thn harganye.. so, jgn kerana nk jadik cantek, sanggup beli sume tuh.. kengkadang, yg x pkai make up pun cantek gak.. pe kata org, natural beauty gitu...

♥ saje je ♥

Dgn mggunakan entri 'SAJE JE', sy akn mmulakan prjalanan blog tuk arini.. eyh, nk brjalan ke mna lak.. mcm program jom jalan2 lak.. huhu.. alooo uncle, jgn la kacau.. poooodahhhhhhhhhhhhh!!!!! iskh, makin teruk ayat sy dibuatnye..

utk cite SAJE JE yg pertama,
blog pelangi sy dah jd blog IKAN? hahaha.. asal ni weh? mna perginye pelangi yg ko gile2kn dlu.. skg dlm proses mncari identiti sndri.. wah, ayat.. cm nk jd artis rakaman lak.. hihik.. erm, cne tah tetiba trminat kt layout ikan nih.. tu yg tukar.. xpe2 wat smntara nih, kt gunakan dlu.. ye haaa... ikan pon ikan la... nnt klo de pelangi, kite taruk kt cini..
erm, kpd sesapa yg terer dlm edit mngedit template nih pe kata ajarkn? share2 la ilmu tu sket.. boleh la............( ayat merayu, bkn MENGGODA tau )

utk cite SAJE JE yg kedua,
erm, spa kta penganggur cam sy nih xleh sopping?? ( penganggur la slgi x stat keje) hahaha.. dats y sy la antara penganggur2 yg brtuah.. hihik.. mna x nye.. duit dpt.. just tolong abeskn aje.. besh wooooo... ptg smlm, brbrbekalkan duit RM50 yg ku trima beberapa keping, sy mmulakan tugas dgn brsungguh2.. bkn g mna pon.. g TESCO station 18 aje.. dekat sket.. brdasarkn pengalaman sy brbelanja brg umah like macik-macik, mak dgn ayah telah brbesar ati mlantik sy tuk brbelanja lg.. sb bagi dorg, sy akn cuba dptkn sume barang spt mana yg dorg pesan.. upah pun sy x amik, x cam adik2 ku itu.. ( sowi ye.. tp akak ckp pkara betoi.. hahaha )
brbalik smula pd cite TESCO td, dlm dok kusyuk mncari brg mngikut list, de la tdgr annoucement

" perhatian kpd semua pelanggan yg dihormati, kami telah mnerima kunjungan seorang kanak2 yg brusia dlm lingkungan 4 tahun di kaunter perkhdmatan kami.. kepada ibubapa yg brkenaan jgn la trlalu brbelanja sakan.. igtla org yg trsayang"

huhu.. suke suki aje sy tambah ayat dia.. naseb la ko.. tp kn saje nk igtkn parents yg de ank2 kcik nih, jga la ank2 tu.. jgn la cite pasai budak2 hilang nih kuar lagi.. kesian sy dgr.. bile dh hilang br nk mncari, nangis2.. heh, mmg la dh hilang br cari.. klo x hilang, wtpe cari.. hahaha.. dey, pe punye ayat nih..? so, pe pun tgk ayat merah nih siap bold lgi, " berhati2 ketika bersopping.. igtkan org yg trsayang"... pempaham la yer merah tu maksudnye ape...

ok next, cite SAJE JE yg ketige :
umur sy taun ni 23 taun.. npe eyh? soklan bile nk kawin tu salu diperdendangkan kt telinga nih? ape 23 taun tu dh trlalu tua ke klo x kawin @ x brtunang? xkn la dh leh dpt pangkat anak dara t** kot ???? mmg la nk kawin, tapi sabar2 la dlu.. koje pun lom stat agi.. RELAX la.. ko igt sy nih x laku ke? ( hahaha.. wat ayat tenangkn fikiran ) awl pagi td pon.. soklan yg brbau sma tp x serupa pun ditanya dlm bentuk sms..

"tgh wtpe? bile dpt tau skola? bile la nk dpt rsa mkn nasi minyak akak nih?"

alahai dik, nasi minyak akak x blaja agi.. nnt bile dh khatam cara2 nk wat nasi minyak, akak try wat.. confirm akak panggil ko rsa.. okey?? Ecah, tolon ajar wat nasi minyak leh?

kpd yg sudi brmanis mulut brtanyakn soal bile nk kawin tu, sy faham prasaan korang.. trlalu amik berat, pdhal sy xde la berat mna pun.. hihik.. erm, sbnrnye korang tringin nk tgk sy jd pengantin cne kn? kowang nk tgk cne klo sy make up cantik2? hahaha.. cm hampeh aje ayat nih.. dah2 jgn nk perasan lagi.. get out sekarang jugak........!!

Wednesday, October 29

kalau lelaki HENSEM..

Kalau lelaki handsome pendiam, Perempuan akan cakap : woow, cool giler la mamat nih…
Kalau lelaki tak handsome pendiam, Perempuan akan cakap : ek, eleh.. perasan bagus…

Kalau lelaki handsome wat jahat, Perempuan akan kata : nobody’s perfect
Kalau lelaki tak handsome berbuat jahat perempuan akan cakap : memang, muka pun macam pecah rumah!

Kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu, Perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
Kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu, Perempuan akan kata : entah2 kawan dia…

Kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik, Perempuan akan kata : sepadan sangat
Kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik, Perempuan akan kata : mesti kena bomoh perempuan tuh!

Kalau lelaki handsome ditinggal kekasih, Perempuan akan kata : jangan sedih, kan saya ada..
Kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih, Perempuan akan kata :…(terdiam, tapi telunjuknya meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)

Kalau lelaki handsome sukakan binatang, Perempuan akan cakap: perasaannya halus…penuh kasih sayang..
Kalau lelaki tak handsome sukakan binatang, Perempuan akan cakap: sesama makhluk memang harus menyayangi…

Kalau lelaki handsome bawa BMW, Perempuan akan cakap : matching… hebat luar dalam..
Kalau lelaki tak handsome bawa BMW, Perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?

Kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan, Perempuan akan cakap : ini barulah lelaki gentlemen..
Kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan, Perempuan akan cakap : naluri pembantu, memang begitu

Kalau lelaki handsome bersedih hati, Perempuan akan cakap : let me be your shoulder to cry on..
Kalau lelaki tak handsome bersedih hati, Perempuan akan kata: "kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?"

p/s : Kadang-kadang lelaki kureng hamsem ni diperlakukan x adil oleh org pompuan.. sorry 2 say that.. huhu.. tp mmg tak dnafikan sbb benda ini kengkadang trjadi gak pd girls yg kureng cantik cuba fikirkan lah sejenak duhai kengkawan sume..

Monday, October 27

edit gambar dgn adobe photoshop

arini mari kt sama2 mmbuang msa brmain dgn adobe photoshop.. sesaje share pngetahuan yg ada.. ok, arini nk ajar cne nk hitamkn background gmbar.. konon2 nk highlight part penting la.. hopefully steps ni byk mmbantu.. so, njoy la ye..!!
STEP 1
fisrt thing, of cos la kowang kna de software adobe photoshop kn.. klo x, kna la install dlu.. erm, pas open dat software, click kt FILE > OPEN ( cari file mna yg kowang brkenan ) tgk cth kt bawah, sy amik gmbar katun..
Pas click open, serta merta gambar yg dipilih dipaparkan.. cm picture bawah ni la..
STEP 2
Cari tools box. Klo x jmpa mna tools box, Click WINDOW > TOOLS
Ok, kt tools box tu, plih Magnetic Lasso Tool.
Dgn mggunakan Magnetic Lasso Tool td, surih ikut bahagian tepi burung. Alat trsebut akn scara automatik mlekat pd bahagian tepi gmbar..Wat surihan sampai abis keliling burung tu.. Bile dh slesai, akn nmpak garisan putus2.. xyah risau.. Relax.. follow langkah sterusnye lak..
STEP 3
perasan x yg kite surih td hanya part burung kn? tp yg kt nk ubah suai part background dia.. ok, now.. click SELECT > INVERSE
pe yg kt akn nmpak skg ialah part yg de garisan putus2 tu mliputi bahagian background.. klo x nmpak, mmg pendek umur la.. huhu..
STEP 4
next, part paling best mnyaksikan magic.. huhu.. ok, dlm step ni kt nk wat background jd black n white..
click IMAGE > ADJUSTMENTS > DESATURATE @ tekan SHIFT + CTRL + U ok, pas desaturation, scara magic nye, background brubah warna.. tp still de garisan putus2 kn? tuk mghilangkan garisan putus2 tu, kowang just tekan CTRL H d keyboard tu..
taraaaaaaaaaaaaa..... siap...!! dah leh save...

Saturday, October 25

xde pe2........

erm, dua tiga arini cm xde mood nk memblogkan dri.. myb br baik dr demam kot.. tu yg dtg tabiat kemalasan yg tak trkawal agaknye.. iskh, pe punye ayat tah.. uncle babu jual kacang putih pun x ckp cmni.. huhu..
smlm just meng'edit' background blog ni aje.. saje taruk picture prmandangan cmnih.. siap dgn pelangi senja lagi.. haha.. poyos tul.. ni sume sb pas tgk cite sepi la.. org lain dh tgk lma dh cite ni.. erm, nk wat cne.. br brpeluang nk tengok.. huhu.. pe yg dpt kukatakan.. cite ni brkonsepkan mngenal erti CINTA, KEHILANGAN & KESEPIAN.. erm, best gak.. lagu tema pun best..
YUNI SHARA - SEPI
Sepi hati terjadi lagi
Mungkin sampai mati aku sepi
Biar senyum hadir di hariku
namun ini hanya ada di bibir
di bibir saja..
Aku ini yang bisa mengerti
walaupun yang lain mau mengerti
Namun berat beban hidupku
biarkan saja
Biar saja hanya ku yang tahu..
Sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
Butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri
Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam..
Woo.. sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri
Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam..
KLIK utk dgr @ donload

Wednesday, October 22

demam la pulak..........

petang smlm steady aje lg.. lepak2 kt kdai.. tlg mak tu ini.. siap leh masak agi.. masuk aje pas asar, ari ujan lak.. lebat.. badan dh rsa laen macam.. sejuk gile..
gtau bonda trsayang,
" mak, akak rsa sejuk la.. mak x sejuk ke? "
mak kta, " amik la sweater pkai.. mak ok.. "
aku pun cari la sweater dlm blk kt kdai.. cari punye cari.. jmpa sweater eisha aje.. nk wat cne.. bedal aje la.. sejuk noo rsanya.. siap mnggigil lagi.. x pnah2 rsa cmni..
ayh kua g mna tah.. nk x nk dlm sejuk2 tu trpaksa la aku mlayan customer yg dtg..
ujan2 cmni org lapor la.. aku g lap meja, kerusi ( ujan.. kdai mkn tu open, so tempias la ).. pastu aku amik order.. time dorg order mknn tu, aku dh wat muke seposen.. tgn pun mnggigil aje.. lantak kowang la kowang nk kta pe.. huhu..
msa eisha balik dr skola agama, time tu dh xleh thn dh..
sejukkkkkkkkkkkkkk......!!!! eisha pun kta muka aku dh pucat.. aku tgk jari aku dh biru2.. aiseh, cm melampau lk sejuknye.. tp tula knyataan.. kebas2..
amik wuduk, zuuuuuuppppppp... tetiba sakit kpala..
Dah 4 bijik panadol aku telan.. dulu, aku ni xde masalah nk mkn ubat. Mungkin sebab aku dh trbiasa dgn ubat2 sejak aku 15 tahun. eyh? mcm kronik aje pnyakit aku? huhu.. xde la.. Dulu migrain truk.. ubat cam2 jenis ade.. la ni dah kureng skit.. tu yg cm x reti nk mkn ubat.. klo leh mmg xnk mkn ubat dah.. tp nk wat cne.. dah demam.. trpakse la.. Mlm tadi tido pon terbatuk-batuk.. tdo awl, tp kul 12 lebih dh trjaga.. so, aku mnmpang kasih pd yg sudi la.. huhu..
Pagi tadi bgn tdo, muka merah padam.. Tekak pon perit.. Kepala pusing lagi.. pas subuh tido balik...............!!!!

Tuesday, October 21

smk tasek damai..

alahai..........!!
rndu lak rsanye kt budak2 nih..
dlm shari x sah klo xde msg dr dorg..
paling x pun, msti de miscall..
ni pun br pas borak dgn salah sorg dr dak2 nih..
rajin tul ngabihkn credit call cekgu..
konon2 ghindu la tu yer.. hihik..
erm, de jodoh kt jmpa laie yer..

Monday, October 20

tahniah...

rsanya tak trlewat lgi nk ucapkan tahniah kpd kgkawan UPSI batch 2004 especially students major Math ( AT14 ) yg dh dpt posting..
Tahniah tahniah skali lgi tuk u all..
hopefully semua kgkawan kite berjaya brjaya dpt tmpt posting..
yg merantau tu enjoy lah merantau.. bila lg nk merantau sana kan( nasib baik dpt ngeri sendiri )haha.. yg dpt dekat negeri sendiri tu tahniah juga.. blh save budgetkn.. jgn jelez eyh.. hihik..
pe pun, sy doakn semoga kite semua akn mnjadi guru matematik yg mantap..
good luck from me..

manja & degil

aku ni manja,
aku cepat rsa tak dihargai
aku senang merajuk
aku cepat mengalirkan air mata
Tahla, mungkin..
merajuk leh wat ku balas dendam dlm diam
airmata lak leh jd teman sejati..

Kadang2 aku degil,
dlm sedih2 aku ketawa
konon2 nk tunjuk kuat
walaupun rsa cam tak mampu tapi aku nekad..
aku pilih tuk tak dipujuk
Aku tahu cne sakitnya bila kecewa
Sengajaku 'jual mahal'
biar dia rasakan betapa sakitnya aku...

Kerana aku ini manja
aku cepat berkecil hati
Tapi,
klo sayang knapa dia wat aku cmni..

Saturday, October 18

hari ini...

angin kus2 tibe2 dtg.. tah dr arah mna pun xtau la...

tibe2 rsa nk marah..

........ PANAS aje........

tp, tahla...

sesungguhnya lain mcm noo rsa ati ni...

de rsa sedey...

de rsa sakit ati...

tah la... SAKIT sgt............!!!

npe wat sy cmnih.....

bile time cmni, mata gk yg jd mangsa........

x pasai2 kna buang air....

alahai.............. pe dh jadi ni???????

Friday, October 17

sapa yg zalim?

SAYA TAK SALAH...
jgn salahkn saye...........!!
bkn niat sy wat awk cmtu...
dia yg salah, dorg yg salah...
awk pon salah gak...
aggghhhhhhh......!!

cinta...

arini nk bagi satu teka teki, dalam banyak2 jatuh, jatuh pe yg org lain x simpati... haa... jwbnye.. jatuh cinta @ jatuh ati...
Setiap org mmpunyai makna cinta yg trsendiri..De yg kata, cinta itu mnyakitkn & x yah la nk brcinta ( ni kes yg dh pnh brcinta tp failed )
tapi, de gak yg kata, cinta itu mgasyikkan smpai trbawa-bawa dgn ombak asmaranya.
Dan ada gak yg kata, cinta itu indah & xde ungkapan yg dpt nyatakn maksud cinta yg sbnr.. aceceh, cm motivasi cinta lak... hihik..
4 those yg mnyatakn yg cinta itu sakit, ianya mmg benar. nk tau npe? Walau sepadan mana pun sepasang kekasih itu, 4 sure de gk masalah yg timbul. Pe kta org, langit tak semestinya sentiasa cerah. erm, dlm berkapel ni, kita mmg x leh lari dari masalah. Bahkan, kita sendiri yang perlu mghadapinya & juga menyelesaikan masalah tu.
Sakitnya brcinta ni makin trsa ngilunya bile sebuah pasangan tu hancur musnah. Pe yg dijanji, dirancang slama ni cm ape aje.. Buang msa.. Time br je clash, sumenye jd x kena. Itu x betul, ini x betul. Mkn x lalu, lebih krg jd x tentu hala.. tambah lk bg yg ditinggalkn.. of cos la trasa peritnye.. ( pnah alami, dats y brani ckp ) So, 4 those outhere yg x pnah brcinta tp tringin nk rsa manisnye brcinta, ingatlah. Cinta ini x semuanya indah. Kowang perlu brsedia utk hadapi pe2 yg mungkin brlaku. Yg pasti, dlm prcintaan akn de pasang surutnya prhubungan. Cuma kita tidak tahu, bila ia akan berlaku. Myb hari ini, esok, lusa dan bila-bila masa je.

Wednesday, October 15

tidaaaaakkkkkkkkk.......!!



aduuuhhh...!! mak, akak sakit gigi.....!!!
dasat tul rsanya... masuk arini rsanya dh dekat smggu gigi ni wat hal... nk mkn pun xde slera... huhu... akceli gusi ni dh brlubang... so, msti la nk kna tmpal... bukan xnk jmpa dentist tp takut la... tambah2 lak part kna gerudi tu... ngilunye rsa... klo lh mmg xmo g...
bile igt2 balik time skola2 dlu, stiap kali dentist dtg skola, alahai x sah klo nameku xde... tensen aje... ni sume sb suke sgt mkn benda2 manis... coklat la, eskem la, kek lgi... huh, xleh tggl... sndri cari pasai.. skg kna tanggung la... huhu...
nk xnk sok kna gi jugak date dgn doktor gigi... dah xleh thn nih...

Tuesday, October 14

NOVEL lagi...

erm, arini kt cite pasal novel aje ek.. sejak2 dok umah @ penanam anggur nih dah byk novel2 yg brjaya dikhatamkn ( yg herannye Al-Quran bca ari2 pon lambat lk khatamnye.. hihik )
nyway, time kasih la kpd kak bihah yg sudi mminjamkn novel2 tu.. mmg byk gile kolekc die..
ni antara novel2 yg tlh slmt dbaca...

NOVEL..

last nite, brjaya abeskn novel my peberet novelis, DAMYA HANNA.. tajuknye, TERNYATA CINTA.. so far jln cte besh, trhibur, de part2 klako lg.. mmg besh la..
saje nk share a little bit bout dis novel..
PENGALAMAN mengajar erti kedewasaan. Begitulah ibarat hidup Qasdina, tonggak harapan keluarganya. Dalam meniti usia remaja, dia bagaimanapun tidak dapat menolak hakikat yang dia juga punya cita-cita untuk digapai. Namun, demi adik-adik yang masih bersekolah dan ayah yang dibebani hutang, impian itu terpaksa dilupakan buat sementara waktu. Dia sebaliknya kini punya misi yang tersendiri! Memburu lelaki kaya!
ZARIEL - Lelaki pertama yang berjaya mencuri perhatian. Kacak, mewah dan romantis! Itu ciri-ciri kesempurnaan yang perlu ada pada lelaki idamannya. Tetapi Zariel tidak seperti yang disangkakan. Lelaki itu terlalu ego sehingga menjengkelkan hati nuraninya.
IQRAM - Kehadiran lelaki ini kerap kali mengganggu emosi. Qasdina jadi rimas sendiri! Tiada langsung kriteria lelaki pujaannya, namun peribadi Iqram yang penuh rahsia dan kesederhanaan sifatnya berjaya meruntun hati si gadis.
Ternyata, cinta itu terlalu indah. Namun, dia juga sedar hanya kejayaan menggapai cita-cita bakal melengkapkan kehidupannya. Jadi, mampukah dia mengorbankan impiannya demi cinta? Ikutkan hati, dia ingin memiliki kedua-duanya sekali! Dan dia tahu yang dia berhak kerana kebahagiaan itu adalah milik setiap insan. Cuma yang pasti, ketentuan ILAHI tetap membatasi segala.
ni cover dia..

Monday, October 13

its time 4 DRAWING...!!

Ok , nak kenal peribadi diri anda ?
Try this out ! What you have to do is only to draw a view, only a simple one, and no need to colour . Ok , here’s how this psycological game goes ….
BUT BEFORE THAT, I WOULD LIKE TO REMIND YOU, THAT YOU HAVE TO DRAW A SCENERY WITH ALL THESE ‘THINGS’ THAT YOU HAVE TO DRAW… OK , FOLLOW MY INSTRUCTIONS !
1. Lukis gunung . ( it doesn’t matter , how high , or how many you want to draw , or how it looks like )
2.Lukis matahari . ( tak kisahlah nak lukis macam maner )
3. Lukis sungai.
4.Kemudian lukis batu ( anywhere you want to put it , or how many you wanna draw )
5.Then , lukis sawah padi.
6. Then , lukis rumah.
7. Hmm…kemudian lukis pokok (letaklah kat maner pun)
8. After that , lukis bunga ( nak lukis sekuntum-sekuntum ker , setangkai-setangkai ker , atas rumah ker , bawah rumah ker , terpulang ! )@};-
9. Kemudian lukis burung ( terpulang nak lukis banyak maner )
10.Akhir sekali , lukis ular ( seekor jer ye ! Letaklah kat mane-mane pun )

OK, DAH SELESAI MELUKIS.. JOM KITE LIHAT APA TAFSIRAN LUKISAN ANDA !!!
1. Gunung melambangkan cita-cita dan impian anda . Setinggi mana gunung yg anda lukis , setinggi itulah impian dam matlamat , dan cita-cita anda !
2. Adakah matahari anda bersembunyi di sebalik gunung ? Jika begitu anda seorang yg pemalu dan kureng berani berhadapan dengan orang ramai ! Jika sebaliknya , tahniah … kerana anda berani menyarakan pendapat , dan berani bersemuka dgn sesiapa pun . ( tapi jgnlah over-over ye ! )
3. Ok , sungai . Sekiranya anda melukis sungai dari puncak gunung , bermakna , apabila anda ditimpa sebarang masalah , anda akan mengkaji apakah sebenarnya punca masalah anda iutu . Ringkasnya , anda seorang yg teliti.
4. Jika batu yg anda lukis , di dalam sungai , ini bermakna anda seorang yg emosional ! hehe.. relak laa… dan jika sebaliknya , andalah penyeri seluruh alam !
5. Jika sawah padi anda nampak luas dalam lukisan , ini bermakna anda seorang yg berpandangan jauh .
6. Rumah yg anda lukis melambangkan diri anda sendiri ! Sekiranya rumah anda nampak … well…kureng elok , so , muhasabahlah diri anda ok ? good luck !
7. Apabila anda melukis pokok lebih tinggi dari rumah, ini bermaksud, anda seorang yg sgt pentingkan keluarga!
8. Sekiranya anda melukis bunga, setangkai demi setangkai, dan bukannya sekuntum-sekuntum , anda seorang yg setia !;))
9. Ok , jika anda melukis burung lebih dari 4 ekor , ini bermakna anda ialah seorang yg mementingkan persahabatan . >:D<
10. And finally , ular . Itulah jodoh anda !!! Jika ular yg anda lukis berdekatan dengan rumah yg anda lukis tadi , ini bermakna , jodoh anda berada dekat dengan anda ? jadi , hehe… siapakah dia ?
OK , TERPULANGLAH KEPADA ANDA SAMA ADA HENDAK PERCAYA ATAU TIDAK . WELL , IT’S JUST A PSYCOLOGICAL GAME ANYWAY ! WELL THEN GOOD LUCK ! AND DON’T FORGET TO PLAY THIS GAME WITH OTHERS ! ;;)
huhu.. look at my drawing.. cm klako aje.. dak tadika lg cantek..

Sunday, October 12

fruit carving.....

usually, tuk hantaran brtunang, mknn pengantin hiasan pada buah-buahan mmg penting.. mna taknya.. sume nk cantik.. tp mmg salute la pd yg terror wat ukiran2 cenggini.. kreatif, inovatif, sensatif.. eyh.. mngarut lak...
erm, arini i've a few sample of fruit carving... for those yg trase nk try tu, try la.. hihik.. usah isau.. jd x jd blkg kre ma.. yg pnting njoy.......!!

yg ni rsanya dr buah labu.. santeek la.. dr labu jd ikan ma...

ni lak.. brocolli.. eyh, ni anjing kan.. hihik.. kreatif la..

erm, fruit basket cm gini dh besa org wat.. tp take a look at the tangkai.. bentuk love.. cantik...
dis 1 i really like it.. simple aje.. tp cam susah mau bikin daaa...
erm, 4 those yg nk try wat, i de jmpa step tuk wat daun dr buah epal...
Apple Leaf
Material: 2 red or green apples
Equipment: sharp pointed knife, carving knife
Instructions
1. Wash the apples.
2. Cut a wedged-shape slice as in the picture.
3. Trim away any of the core, leaving the flesh and skin.
4. With the carving knife, cut the slice to the shape of a leaf.
5. With the tip of the knife, make curving grooves in the skin to represent the veins of the leaf. Work from the base of the leaf to the tip.
6. Cut notches along the edges of the leaf.

Dafi - Adinda

DAFI - ADINDA
(Edry Abdul Halim)
KRU Publishing Sdn Bhd

Kerana adinda istimewa
Cuma bilang saja
Semua yang diminta akan terlaksana
Kerana adinda istimewa
Tiada sukar bagiku
Selagi nyawa ini mampu berbakti padamu..
Tahu tak kekanda selalu dilanda
Kesunyian apabila adinda tak bersama?
Ku bagaikan lagu
Tak berkata…
Tiada erti bermakna…
Kerana adinda istimewa
Cuma bilang saja
Semua yang diminta akan terlaksana untuk adinda

Lagu Adinda, nyanyian Dafi ini akan dimuatkan di dalam album terbaru Dafi. Rentaknya best. Sangat ceria. Sesuai sangat dengan mesej yang ingin disampaikan dalam lagu ini.Demi kebahagian seorang insan bergelar adinda, rela buat apa sahaja.
Pengorbanan, kasih sayang, cinta dan segalanya akan diserahkan untuk adindanya.

Thursday, October 9

petua KECANTIKAN tradisional...

few simple tradisional tips.. lets check out...!!

Awet Muda
Sejurus bangun pagi, sebelum mandi dan gosok gigi, amalkan petua ini. Urutkan wajah anda dgn air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat nabi 3 kali. Amalkan setiap hari urutan ini.

Menghilangkan Jerawat
Campur bedak sejuk dan asam jawa. Selawat pada Nabi 3 kali. Sapukan di muka dan di tempat jerawat. Insyaallah, jerawat akan beransur hilang.

Meluruskan rambut Kerinting
Perah sebiji kelapa dan ambil patinya sahaja. Campurkan dgn air limau nipis. Simpan santan pekat ini di dalam peti ais sehingga atasnya menyerupai krim. Gunakan krim ini utk disapukan pada kulit kepala dan rambut keseluruhannya. Tutup kepala dgn tuala sehingga 1 jam barulah dibilas dgn bersih. Lakukan 3 kali seminggu. Anda akan dapati rambut kerinting akan lurus sedikit demi sedikit.

Memerahkan bibir
Sapukan madu asli pada bibir tiap2 malam sebelum masuk tidur. Amalkan selalu. Insyaallah bibir anda akan merah seperti memakai gincu.
Melentikkan Bulu Mata
Ambil daun lidah buaya. Sebelum masuk tidur, sapukan lendirnya pada bulu mata. Amalkan selalu hingga bulu mata semakin lentik.

Menghaluskan Kulit
Buah tomato dikisar halus. Lumurkan pada muka seberapa ketika.
Sebaiknya dilakukan pada waktu malam kerana tiada gangguan. Setelah agak lama, cuci muka dgn air suam. Amalkan selalu. Buah tomato ini juga berfungsi utk membersihkan kulit.

Sihat Tubuh Badan

Setelah solat Subuh, lakukan senaman ringan. Hirup udara segar di luar dan jalan tanpa memakai kasut (Mandi embun). Geselkan kaki di atas rumput yg masih berembun.

Kulit Cerah dan Licin
Ambil sebiji limau nipis dan dibelah dua. Semasa mandi, gosokkan pada muka dan seluruh badan. Insyaallah, kulit akan cerah, licin dan harum.

Menghilangkan bau ketiak
Amalkan semasa mandi, gosok ketiak di atas kepala lutut. Selain itu, setiap kali lepas mandi, sapu dengan belakang tapak tangan pada bahagian bawah ketiak.

Wednesday, October 8

POSMEN OH posmen....!!

Dah lama-lama dok umah ni, kengkadang rsa boring pon de.. huhu.. mna taknya.. b4 dis balik umah time cuti aje.. kdg2 sbulan skali.. ni dh nk dekat 5 months dok umah pas praktikal aritu.. last week time dok hepi2 sambut rye, dpt info from my fren yg pnempatan posting dh kua... kecut prutzz tau... cek website KPM xde pun... so skg hnya wait surat dr KPM je la...
Start dr aritu, rsa cm dah “brcinta” dgn posmen lk... abg posmen yg x bpe sy nk amik kesah sblm ni tiap2 ari sy tggu.. cam klako je.. yela, masuk wktu tghari aje, dgr bunyi moto, mesti dok igt posmen dtg.. hihik.. sampaikan de satu hari tu, posmen benti depan umah.. igtkn de la surat tuk sy.. so, xcited punye pasal smpai trlanggar pintu bilik... adussssssh... Seb bek x bengkak... plg sakit ati tu, bkn surat pe pun... katalog brg dr TESCO... kengkadang, tggu punye tggu, xde surat pun... huhu... tensen je...

Penantian dh brakhir... ceh, ayaaaaaattttt... erm, last nite i da cek website KPM... alhamdulillah... berjaya dpt posting kt ngeri klahiran sndri... PERAK DARUL RIDZUAN...

Monday, October 6

dapat SURAT CINTA....

Kepada ...... Calon isteri saya, calon ibu anak-anak saya, calon menantu Ibu saya dan calon kakak buat adik-adik saya Assalamu'alaikum Wr Wb. Mohon maaf kalau anda tidak berkenan. Tapi saya mohon bacalah surat ini hingga akhir. Baru kemudian silakan dibuang atau dibakar, tapi saya mohon, bacalah dulu sampai selesai. Saya, yang bernama_____menginginkan anda______ untuk menjadi isteri saya. Saya bukan siapa-siapa. Saya hanya manusia biasa. Buat masa ini saya mempunyai pekerjaan. Tetapi saya tidak tahu apakah kemudiannya saya akan tetap bekerja. Tapi yang pasti saya akan berusaha mendapatkan rezeki untuk mencukupi keperluan isteri dan anak-anakku kelak. Saya memang masih menyewa rumah. Dan saya tidak tahu apakah kemudiannya akan terus menyewa selamannya. Yang pasti, saya akan tetap berusaha agar isteri dan anak-anak saya tidak kepanasan dan tidak kehujanan. Saya hanyalah manusia biasa, yang punya banyak kelemahan dan beberapa kelebihan. Saya menginginkan anda untuk mendampingi saya. Untuk menutupi kelemahan saya dan mengendalikan kelebihan saya. Saya hanya manusia biasa. Cinta saya juga biasa saja. Oleh kerana itu Saya menginginkan anda supaya membantu saya memupuk dan merawat cinta ini, agar menjadi luar biasa. Saya tidak tahu apakah kita nanti dapat bersama-sama sampai mati. Kerana saya tidak tahu suratan jodoh saya. Yang pasti saya akan berusaha sekuat tenaga menjadi suami dan ayah yang baik. Kenapa saya memilih anda? Sampai saat ini saya tidak tahu kenapa saya memilih anda. Saya sudah sholat istikharah berkali-kali, dan saya semakin mantap memilih anda. Yang saya tahu, Saya memilih anda kerana Allah. Dan yang pasti, saya menikah untuk menyempurnakan agama saya, juga sunnah Rasulullah. Saya tidak berani menjanjikan apa-apa, saya hanya berusaha sekuat mungkin menjadi lebih baik dari sekarang ini. Saya memohon anda sholat istiqarah dulu sebelum memberi jawapan pada saya. Saya beri masa minima 1 minggu, maksima 1 bulan. Semoga Allah redha dengan jalan yang kita tempuh ini. Amin Wassalamu'alaikum Wr Wb.
---> Memula baca surat ni, rsa touching tul n i trfikir... la nih ade ke lelaki yg nk mlamar dgn cara yang cenggini??? Moga anda mendapat manfaat.

Sunday, October 5

korean style

Penah tgk korean movie x? I believe there are few of us yg mmg suke noo tgk cite2 korea nih.. and I also believe dat few of us yg bkn aje suke tiru cara make up dorg.. ade gak yg suke tiru sytle pkaian dorg... so here is some photo on the latest korean dress.. Bkn la kita nk beli dress sebijik sama mcm model2 ni... just give us some ideas pe yg kt nk pkai, pe yg kt nk bli… 4 those yg wearing tudung, yg tringin nk pkai cm gini.. leh ubah suai sket.. pkai aje la sleeve kale putih @ hitam @ another color yg ssuai... i think u can get the same style nowadays kat kedai2...
dis 1 da most simple shirt... mmg nmpak simple tp cute... hitam lk tu... mmg mnawan kn.. dis 1 lak.. feel like wearing a skirt huh.. tul x? rsa cam comel je kn klo pkai... polka dots... cam style dolu.. den suke la dis dress, rsa nk pi beli 1 aje... hihik...
dis 1 i think lebih krg sma cam style da 1st pic td... Take a look at the lengan part. Simple yet nice… prasan x de ropol2 sket... pe pun dis shirt nmpak x bpe ketat.. panjang pun lebihi paras punggung... ok rsanyakan...
baju nih pun den suke... combination shirt dgn skirt... really look gorgeous...